Извештај са заседања комисије за пријем изведених радова ентеријера храма Светог Саве

Извештај са заседања комисије за пријем изведених радова ентеријера храма Светог Саве
Извештај са заседања комисије за пријем изведених радова ентеријера храма Светог Саве
Извештај са заседања комисије за пријем изведених радова ентеријера храма Светог Саве
Извештај са заседања комисије за пријем изведених радова ентеријера храма Светог Саве

Kомисија за пријем изведених радова по фазама мозаичке декорације ентеријера храма Светог Саве састала се 10. марта 2017. године у Москви.

Копредседници комисије су: Председник Одељења за спољне црквене везе Московског Патријархата Митрополит волоколамски г. Иларион, Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије и заменик руководиоца Россотрудничества г. Александр Васиљевич Радјков.

Они су својим потписима потврдили једногласно донету одлуку руско-српске Комисије да су сви радови предвиђени динамиком реализације пројекта који су утврђени Уговором о донацији, изведени у пуном обиму, те да су завршене мозаичке композиције урађене на високом уметничком и професионалном нивоу и да се у пуном обиму извођења прима фаза реализације Пројекта унутрашње мозаичке декорације главне куполе храма Светог Саве у Београду.

-Пројекат украшавања храма Светог Саве у Београду је од великог значаја за развој традиционалних братских односа Руске Федерације и Републике Србије, као и Руске Православне Цркве и Српске Православне Цркве и народа о чијој духовности оне брину, истакао је председник Одељења за спољне црквене односе Митрополит волоколамски Иларион и додао: -Један од највећих европских православних храмова, понос Српске Православне Цркве, и његово украшавање мозаицима биће важан догађај у свету уметности и наш поклон храму Светог Саве који се припрема да 2019. године обележи 800 година аутокефалности Српске Цркве.

У свом излагању Митрополит је изразио задовољство чињеницом да је почела реализација поменутог храма, у којем ОСЦО учествује од 2008. године. Одбору је данас предато на преглед и мишљење готове мозаичке слике, које ће већ ове године бити постављене у куполи храма. Имали смо могућност да пре састанка погледамо мозаике који су до данас израђени и желео бих да посведочим да су они израђени на највишем професионалном нивоу, рекао је митрополит Иларион, изразивши захвалност колективу који је радио на овом пројекту.

-Мозаици који су изграђени у Равени у V и VI веку сачувани су до данашњих дана и нису нимало изгубили сјај. Ако наш свет потраје још десет или двадесет векова, ти мозаици ће и даље бити исто тако изразити као што их ми видимо данас. Зато ово што сви ми данас радимо, можемо сматрати историјским чином. Ми заједно стварамо нешто што ће трајати вековима и што ће бити вечни споменик пријатељству руског и српског народа - вечни споменик солидарности Руске Православне Цркве и Српске Православне цркве. Управо тако овај пројекат види Његова Светост Патријарх Московски и све Русије г. Кирил, чије благослове је пренео свима присутнима и жељу за исто тако успешан наставак овог изузетног пројекта митрополит Иларион.

Он је подсетио да се радови обављају у складу са пројектом унутрашњег украшавања Храма, који је победио на конкурсу у Москви 2014. године и да су скице слика мозаика које видимо данас биле послате Патријарху српском и добиле пуну сагласност Српске Православне Цркве.

Као што видимо, данас су у великој мери припремљене слике Христа Спаситеља, Пресвете Богородице и делови слика Светих апостола, које ће бити постављене у куполи храма. Централни део композиције пречника 14 метара са ликом Спаситеља, спремна је да се пошаље у Београд средином априла, да би се након уградње лифта и друге опреме почело са њеним фиксирањем у куполу храма, истакао је председавајући ОСЦО и изразио наду да ће радови друге етапе почети у скорије време, да ће се украшавање куполе завршити брзо и квалитетно у току ове године, као и да ће се наставити са финансијском подршком овог грандиозног пројекта. Један од копредседавајућих овог конкурса поред председника ОСЦО био је и први заменик премијера Републике Србије г. Ивица Дачић.

Митрополит Иларион је уверио присутне у то да ће Руска Православна Црква и даље посвећивати посебну пажњу овом пројекту, а да ће Руска академија уметности наставити да пружа највиши квалитет приликом његове реализације.

Архијереј Српске Православне Цркве Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије је поздравио све присутне у име Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја и изразио наду да ће пројекат украшавања Храма у Београду бити реализован до 2019. године и да ће послужити као потврда вишевековних веза између руског и српског народа, укључујући и монашење Светог Саве у руском манастиру Русик у Светој Гори. Митрополит је изразио дубоку захвалност Његовој Светости Патријарху Кирилу и Руској Православној Цркви, а такође и свима који учествују у пројекту.

-Храм Светог Саве, рекао је између осталог Митрополит, овим задобија васељенски и свеправославни значај. То потврђује и његово архитектонско надахнуће - Света Софија у Цариграду, а такође и његов свеукупни живопис. Поред Господа Христа и његовог Вазнесења, Мајке Божје, архангела и ангела, пророка и апостола, предвиђени су да у њему буду живописани и равноапостолни учитељи и просветитељи Цркве Божје Васељенске, све до савремених мученика и новомученика, првенствено српских и руских, на челу са царским старостотерпцима, чија је стогодишњица мученичког страдања на прагу.

-После великог распећа, које је прошао руски и српски народ у 20. веку, овај храм Светог Саве је сведочанство њиховог васкрсења и обнове, као и храм Христа Спаса овде у Москви. То је храм обнове и васељенског значења Православља данас сведоченог и раширеног по свему свету. У временима дубоке кризе хришћанске вере, нарочито на Западу, Православље - од Јерусалима, Константинопоља, Атине, Београда, Софије, Букурешта, Кијева, Москве до Тбилисија - представља кичмену мождину између Европе и Азије, као и целог савременог света. У њему је, по пророчким речима Достојевског, у руском Христу, једина истинска будућност и спасење света. Није нимало случајно то што је глобалистички „европејски ураган“, како га је давно назвао Ловћенски Тајновидац Петар II Петровић Његош, ударио прво на распето Косово, на православни српски народ, припремајући тиме разарање православне Украјине, Кијевске Руси, уствари, припремајући удар на Русију, односно на Православље уопште. Православље се супроставља том новом крсташком походу, између осталог, саборним грађењем храма Светог Саве. Зато се радујемо његовом освећењу 2019. године, благодарећи Руској Православној Цркви и руском православном народу на њиховом непроцењивом доприносу, посебно преко лепоте овог чудесног мозаика, који је опет потврда истинитости речи великог Достојевског да ће заиста „лепота спасити свет“.

Митрополит је на крају посебно захвалио Митрополиту Илариону, сапредседнику Комисије, г. Николају Мухину, главном руководиоцу на изради мозаика, г. Церателију, директору Руске академије уметности.

Извештај о радовима са руске стране поднела је гђа Манана Попова, потпредседник Московског међународног фонда за пружање помоћи УНЕСКО, која је истакла да је Уговор о реализацији пројекта потписан 30. августа 2016. године, али да су радови захваљујућу финансијској помоћи г. Зураба Церателија започети у фебруару, тако да је макета приказана у октобру у Руском дому у Београду, а 3. децембра 2016. године. председнику Србије г. Томиславу Николићу и званичницима црквеног, политичког и културног живота Србије и Русије.

Од септембра су припремане скице мозаичког иконографског програма; урађени мозаички панели у техници сувог постављања; рађени картони у боји у природној величини; спроведени тендери за произвођаче материјала и купљен материјал. Стручњаци одговорни за мерења су извршили преглед, мерења и снимања геометрије куполе и привремено позиционирање ликовних решења у циљу провере димензија. Представници техничке службе Мапеи Русија су извршили стручни преглед обрађене површине куполе и уграђених слојева репаратурних малтера и констатовали су да је купола добро припремљена за израду мозаика.

Гђа Манана Попова је нагласила да су разрађени сви технички услови за транспорт мозаичких панела; да су изабрани високо квалификовани људи за реализацију пројекта, који су завршили Институт Сурково, Институт Риепина и друге Институте; да се предвиђа почетак слања и почетак монтаже у априлу, а од српске стране се очекује да припреми лифт. На крају се захвалила свима присутнима, Гаспромњефту, Друштву за подизање Храма и Россотрудничеству на помоћи у изради овог пројекта.

Руководилац ауторског колектива за израду мозаика у храму Светог Саве г. Николај Мухин у свом кратком излагању је рекао да су од избора пројкта 2014. године прешли озбиљан, тежак и велики пут и да је урађен пројекат за даљи рад. -До 2019. године олтарски простор треба да буде завршен, али треба имати на уму да је за израду олтара потребно два пута више времена, него за куполу. Посао изводи преко 60 људи са највишим квалификацијама и искуством, и треба обезбедити и даљу материјалну подршку, истакао је г. Мухин и захвалио свима који су им поверили овај посао.

У свом излагању протонеимар проф. др Војислав Миловановић је рекао да је у 120 година дугој историји градње Храма Светог Саве, ово један од најзначајнијих и историјских дана.До сада су урађени импозантни и веома запажени грађевински радови, али да би црква имала свој смисао, свој значај, она мора да има свој молитвени амбијент.После разгледања урађених мозаика, можемо да кажемо да смо на добром путу или да смо, виђеним мозаицима, већ обезбедили молитвени амбијент у Храму Светог Саве – закључио је протонеимар и дао извештај о реализацији радова које је извела СПЦ током 2016. и у првом кварталу 2017. године у складу са Споразумом о заједничкој делатности предвиђеном динамиком и констатовао:

-Усаглашен је пројекат за извођење мозаичких монтажних радова на куполи са пројектом припрема површине куполе за монтажу мозаика; урађен је METHOD STATEMENT о репрофилацији и санацији оштећених делова бетона, фином изравнавању и припреми подлоге за постављање мозаика, по коме су радови извођени и по коме ће се и завршити. Да би ово све било верификовано од 5. до 10. октобра 2016. године у храму Светог Саве се окупило 16 експерата из Русије, Италије, представника фирме Мапеи и представника технолога и фирме Мапеи Србије, који су донели донели закључке: конструкција куполе је изведена са изузетно малим одступањима од пројектованог облика измерена одступања су мања од 2 цм; резултати прионљивости репаратурних материјала су изузетно добри и сагласни су са резултатима испитивања која су извршена од стране Мапеи СРБ доо и Лабораторије за испитивање материјала Грађевинског факултета – Београд; да је квалитет бетонских површина испитивањем површинске тврдоће бетона методом склерометра врло висок; да се радови на стварњу услова за израду мозаика изводе изузетно стручно и квалитетно.

Проф. Миловановић је додао: -Израђене су и монтиране радне платформе, постављена челична конструкција радне платформе. Припремљена је подлога на којој се изводи мозаик. Обрадом подлога на којој се изводи мозаик је извршена заштита арматуре од корозије, репарација локалних оштећења, површинских оштећења, равнање површина и то примарних и секундарних деформација, неравнина од оплате, спојева монтажних елемената и остатака арматуре и наношење подлоге за мозаик. До 26. децембра 2016. године група експерата из Русије је констатовала да се радови на стварњу услова за монтажу мозаика изводе изузетно стручно и квалитетно и у складу са усвојеном  динамиком, којом је планирано да радови монтаже почну јуна 2017. године и потписан је Протокол активности на вршењу технолошке екпертизе површине куполе и припрема за постављање мозаик.

Проф. Војислав Миловановић је захвалио на сарадњи и Росотрудничеству, која се у највећој мери одвијала преко испоставе у Београду, тј. Руског дома, фирми Гаспромњет, односно НИС-у, који је поред велике донације успоставио систем функционисања руско-српске сарадње, који ће се сигурно примењивати и на даље.

Дописни члан Руске академије уметности гђа И.Л.Бусева Давидова у свом говору је рекла да је београдски храм Светог Саве саграђен по узору на цркву Свете Софије Константинопољске. -У куполи Храма Светог Саве налази се традиционална за XI, XII и XIII век, композиција Вазнесења Господњег са Спаситељем у Његовој небеској слави са Богородицом, арханђелима и апостолима који долазе, рекла је гђа Давидова и истакла да је г. Николај Мухин успео да на основу проучавања византијске, староруске и средњовековне балканске традиције направи ново решење сижеа „Вазнесења Господњег“, које је по оригиналсности композиције јединствено у православној црквеној уметности. -Треба напоменути да никада и нигде савремени уметници нису имали тако грандиозан задатак да тематским мозаиком декоришу огромну закривљену површину куполе, наставила је своју мисао гђа Давидова, изразивши уверење да ће мозаик храма Светог Саве постати значајан и величанствен догађај у низу изузетних уметничких дела у православном свету.

У име експерата српског дела руско-српске Комисије професор Факултета примењених уметности г. Мирослав Лазовић је упутио колегама руским мозаичарима комплименте на изведеним радовима и изразио захвалност свим учесницима у послу на изузетном доприносу украшавању храма Светог Саве мозаиком.

Извор: Храм Светог Саве

Извештај са заседања комисије за пријем изведених радова ентеријера храма Светог Саве
Извештај са заседања комисије за пријем изведених радова ентеријера храма Светог Саве
Извештај са заседања комисије за пријем изведених радова ентеријера храма Светог Саве
Извештај са заседања комисије за пријем изведених радова ентеријера храма Светог Саве
Извештај са заседања комисије за пријем изведених радова ентеријера храма Светог Саве
Извештај са заседања комисије за пријем изведених радова ентеријера храма Светог Саве
Извештај са заседања комисије за пријем изведених радова ентеријера храма Светог Саве
Извештај са заседања комисије за пријем изведених радова ентеријера храма Светог Саве
Извештај са заседања комисије за пријем изведених радова ентеријера храма Светог Саве
Извештај са заседања комисије за пријем изведених радова ентеријера храма Светог Саве
Извештај са заседања комисије за пријем изведених радова ентеријера храма Светог Саве
Извештај са заседања комисије за пријем изведених радова ентеријера храма Светог Саве