Извиђачи на Литургији

Очински благослов старог проте Милинка Марковића и пароха славковачког Александра дочекао је групу од 40 извиђача који су у Свету Недељу, 15. августа 2010. године, похрлили у храм Преображења Господњег у Славковици подно Рајца. Извиђачи из Београда, Ивањице, Бајине Баште, Звечана, Велике Хоче, Велике Плане, Беле Цркве и Јагодине, који се на Рајцу обучавају за скаутске вође, присуствовали су Светој Литургији.

Један од њих је читао делове из Јеванђеља и саслуживао током литургије. По завршетку литургије дванаест извиђача се причестило, а потом је уследило фотографисање на улазу у храм. Порта је била испуњена лепотом игре и песме младих извиђача.

Током спуштања низ стрмине Рајца и поновног пењања, извиђачи случајне пролазнике и мештане нису оставили равнодушним. Приликом поласка на Рајац, када је формирана колона, заставник је стао на чело, заорио се извиђачки поздрав, али овога пута онај стари скаутски „Буди спреман - увек спреман!" То је први пут после седамдесет година да се овај поздрав чуо међу извиђачима у Србији.

Иначе, извиђачка организација Београда и Србије догодине слави 100 година од оснивања.