Извињење агенције Танјуг због недоследно пренете изјаве Митрополита Амфилохија

ТанјугОбјављујемо извињење агенције Танјуг, поводом недоследно пренете изјаве Митрополита црногорско-приморског Г. Амфилохија дате после седнице Светог Архијерејског Синода СПЦ у Пећкој Патријаршији 4. марта 2008. године.

У извињењу агенције Танјуг између осталог се каже: Танјуг у понедељак, преносећи електронским медијима изјаву Митрополита Амфилохија након седнице Синода у Пећкој патријаршији, није био довољно прецизан у интрпретацији. Наиме, уместо да се наведе да је Митрополит Амфилохије позвао на наставак досадашње сарадње са међународним мисијама на Косову (УНМИК-ом и Кфор-ом) грешком је написано да је позвао на сарадњу са привременим институцијама на Косову.

Изјава, интерпретирана на начин како је пренео Танјуг изазвала је велику забуну код појединих Архијереја СПЦ, монаштва, свештенства и народа.

Објашњење агенције Танјуг преносимо у целини:

Амфилохије: Сарадња са институцијама на Косову као до сада

БЕОГРАД, 6. марта (Танјуг) - Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије изјавио је данас Танјугу да је став Синода Српске православне цркве (СПЦ) и његов лични да свештенство и монаштво епархије рашко-призренске треба да настави, као и до сада, контакте са представницима међународне заједнице на Косову и Метохији - УНМИК-ом и Кфор-ом.

"Рекао сам да се наставља сарадња коју су Синод, Црква и рашко-призренска епархија на Косову имали до сада од самог почетка доласка мисије УН", прецизирао је Митрополит Г. Амфилохије свој став, изнесен након седнице Синода СПЦ одржане 4. марта у Пећкој Патријаршији.

Он је додао да том приликом нису спомињани контакти са представницима ЕУ, Еулекс, нити су, подвукао је, спомињани привремени органи власти на Косову.

Танјуг у понедељак, преносећи електронским медијима изјаву Митрополита Амфилохија након седнице Синода у Пећкој патријаршији, није био довољно прецизан у интрпретацији. Наиме, уместо да се наведе да је Митрополит Амфилохије позвао на наставак досадашње сарадње са међународним мисијама на Косову (УНМИК-ом и Кфор-ом) грешком је написано да је позвао на сарадњу са привременим институцијама на Косову.

Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски Г. Артемије је дан пре заседања Синода СПЦ забранио свештенству и монаштву било какву сарадњу са мисијом Европске уније на Косову - ЕУЛЕКС.

Архиепископ цетињски Г. Амфилохије је, поводом реаговања Епископа рашко-призренског Г. Артемија, рекао да разуме његову реакцију, јер је он на Косову, како је казао, "на мукама, на распећу са својим монаштвом и са својим свештенством".

"Међутим, ми смо имали седницу Синода у Пећкој Патријаршији и молили смо га два пута да и он буде на тој седници што је било потпуно очекивано и природно, али је он имао своје раније заказане обавезе, извинио се и рекао да не може доћи", казао је Митрополит Г. Амфилохије.

Његово Високопреосвештенство Митрополит Г. Амфилохије је додао да је Епископ Г. Артемије био обавештен и да је дао сагласност да чланови Синода после седнице обиђу Косово - манастир Високе Дечане, Ђаковицу и Призрен.

Изразивши чуђење због изјаве Епископа рашко-призренског Г. Артемија да се меша у послове који га се не тичу, Митрополит Г. Амфилохије је рекао да се Епископ Г. Артемије сагласио са тим да чланови Синода обиђу Косово и "на основу тога смо ми ишли у Ђаковицу, па отуда не стоји његова примедба да сам се ја мешао у његове послове".

"Сагласност од Епископа Г. Артемија добијена је и преко секретара Синода", рекао је Митрополит Г. Амфилохије.