Извршни директор Православног мисионарског центра о. Мартин Рици посетио Фиџи

Недавно је извршни директор Православног мисионарског центра (OCMC) о. Мартин Рици позван од стране Његовог Високопреосвештенства Митрополита новозеландског Амфилохија да посети новоосвећену православну цркву Свете Тројице на Фиџију. Отварање ове цркве почетком фебруара био је велика прекретница у мисионарском раду којим се бави Митрополит на Фиџију. Овим мисионарским радом Црква на Фиџију је проширила свој утицај од 2006. године, и сада се овде налазе четири цркве, манастир, сиротиште, четири православна свештеника на Фиџију, и три монахиње (једна Аустралијанка и две Фиџијке). Ускоро ће бити подигнуто склониште за жене.

По свом повратку је о. Мартин са запосленима Мисионарског центра разговарао о духовној клими у овом народу који живи на 300 острва на југоисточном Пацифику. Фиџи је много више него скривено врхунско одмаралиште које обично падне на памет људима. То је бујан, планински, умерен и плодан део земље, а људи с Фиџија су познати по својој топлини и једноставности.

Има две главне групе људи на Фиџију: домороци Фиџијци тврде да 50% становништва има афричко порекло, и Индо-Фиџијци, чији су преци дошли из Индије, а који чине 43% становништва. Већина њих зарађује бавећи се пољопривредом, рибарством, или радом у туристичкој индустрији. Само 58% становника сматра себе хришћанима.

У овом окружењу Његово Високопреосвештенство је почело да шири православну веру. Људе су привукле древне литургијске свештенорадње Цркве и њена дубока мистичка духовност. Људи прилазе Митрополиту где  год да пође, да ли у сиротиште, тржни центар, или у цркву, и одмах почну да га пропутују о вери.

Мисионарски центар (ОСМС) је почео да истражује могућност слања мисионара који би служили на дужи рок у Архиепископији новозеландској.

О. Мартин је поменуо како Фиџи подсећа на неке делове Западне Кеније и Танзаније. Наиме, ове земље су доживеле огроман раст Цркве у прошлости.

Извор: ОСР