Ј. Муљају за гранатирање Дечана три и по године затвора

Окружни суд УМНИК-а у Пећи данас је косовског Албанца Јетона Муљаја, који је 30. марта 2007. године на манастир Високи Дечани испалио пројектил из ручног ракетног бацача, осудио на три и по године затвора.

Адвокат Љубомир Пантовић, који је заступао манастир, рекао је вечерас Тањугу да је на суђењу доказивао да се у том нападу радило о акту тероризма, и да је у завршној речи навео да је Муљај имао намеру да гранатирањем застраши монахе, да код њих створи атмосферу сталног страха и панику, са циљем да га напусте.

Суд окривљеног није, међутим, прогласио кривим за такво кривично дело.

На манастир Високи Дечани, који је споменик културе под заштитом УНЕСКО-а, Муљај је око један сат после поноћи, испалио пројектил из "зоље", погодивши зид којим је ограђена манастирска порта.

Он је 11 месеци био у бекству а крајем фебруара ове године добровољно се предао полицији. Специјално тужилашетво Косова га је оптужило за кривична дела недозвољеног држања оружја и оштећења заштићених споменика културе.

Након суђењу, које је трајало три дана, у већу, у којем су поред међународног судије Хајналке Карпати још и двојица локалних судија, Муљају који је поред та два дела окривљен и за кривично дело изазивања опште опасности, продужен је притвор у коме се налазио од 28. фебруара ове године.

Манастир Високи Дечани је нападнут четири пута у последњих осам година. Једном је гранатиран 2000. године, два пута у току 2004. и четврти пут марта прошле године.

Током тих напада 24 гранате пале су у непосредној близини манастира, а напад из марта 2007. био је први у којем је извршилац пронађен и осуђен.

Манастир је од 2004. године на листи заштићених објеката културе УНЕСКО.

Извор: Танјуг