ЈАД ВАШЕМ упутио писмо захвалности Одбору за Јасеновац СПЦ

Меморијална установа за жртве и хероје холокауста, Јад Вашем у Јерусалиму упутила је ових дана писмо Одбору за Јасеновац Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве и његовом председавајућем, Преосвештеном Епископу Бањалучком Јефрему.

Директорица за међународне односе у Школи за проучавање холокауста Ришел Бад Каплан се у писму захваљује Одбору за Јасеновац на досадашњем труду на школовању педагога у Јад Вашему и посебно на преводу образовних материјала Школе за проучавање холокауста на српски језик.

Одбор за Јасеновац Српске Православне Цркве је до сада ишколовао дванесторо људи у Међународној школи за проучавање холокауста у Јерусалима, јединственој установи такве врсте у свету. Ове године је Одбор урадио превод образовних материјала припремљених у тој школи као свој прилог поводом приступања Републике Србије међународној радној групи за проучавање холокауста и образовање о њему. Превод је делегацији Школе за образовање о холокаусту уручио Епископ Бачки Иринеј приликом њихове прве посете Србији, јануара ове године.

Писмо које је послато 13. марта 2007. преносимо у целини:
"Његовом Преосвештенству Јефрему
Српском Православном Епископу Бањалучком
Предсједавајућем Одбора за Јасеновац Светог Архијерејског Сабора
Алеја Светог Саве 3
78 000 Бања Лука
Република Српска / Босна и Херцеговина

Ваша Екселенцијо!
У име мојих сарадника у Међународној школи за проучавање холокауста у Јад Вашему, желела бих да Вам захвалим за сву вашу подршку тиме што омогућавате педагозима из Републике Српске да учествују у семинарима за професионално усавршавање у историји холокауста у нашој Школи, као и тиме што сте превели на српски упутстава Јад Вашема / ОДИХР-а за педагоге о томе како припремити Спомен-дане холокауста.

Ова упутства сада постоје на тринаест језика и врло нам је драго да смо их учинили доступним педагозима преко нашег интернет-сајта. Не само то, надамо се искрено да бити у могућности и да их дистрибуирамо српским педагозима са којима смо сарађивали током протеклих неколико година.
Моја колегиница Орит Маргалиот недавно се срела са Вашим колегом, Епископом Новосадским Иринејем и ја се искрено надам да ћемо у будућности имати још више прилика да промовишемо наше заједничке циљеве.

Још једном, захваљујемо вам на вашем целокупној подршци и напорима да промовишете сјећање на холокауст и образовање о њему.

Искрено,
Ришел Бад-Каплан
Директор за међународне односе
Међународна школа за образовање о холокаусту"