Јадовно - Комеморација за око 40 хиљада жртава

На простору некадашњег логора смрти Јадовно код Госпића данас је одржана комеморација за око 40.000 жртава тог логора, највише Срба, али и Јевреја и Рома током 1941. године, којој је присуствовао и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Александар Вулин.

Ово је први пут од када је установљено обиљежавање годишњице у оквиру меморијалног центра "Јадовно" да у име Владе Србије присуствује министар, саопштило је ресорно министарство Србије. Вулин је том приликом истакао да се ови злочини не смију заборавити и да се зато данас и о њима говори. "Ако се заборави, увек се и понови, ко не памти, изнова преживи", поручио је Вулин. Он је истакао да Србија поштује Хрватску, која је њен сусјед, чак и када не мисле исто о истим дијеловима историје. "Међутим, када је реч о Јадовну, Јасеновцу и Градишки, Србија и Хрватска и свака друга земља на свету мисле исто, јер није могуће другачије мислити на стратишту људи и људскости", нагласио је Вулин. 

Прије комеморативног скупа код споменика, код Шаранове јаме, мјеста које су током 1941. бачена тијела 73 српска свештеника и других жртава, владика славонски Српске православне цркве Јован Ћулибрк служио је помен, док је главни рабин у Хрватској Лућијано Моше Прелевић читао кадиш - молитву за мртве. Изасланици предсједника Хрватске, као и хрватске Владе и Сабора положили су вијенце на спомен-обиљежје.

Почаст пострадалима одали су предсједници Савеза антифашитичких бораца и антифашиста Хрватске, Координација јеврејских општина Хрватске и предсједник Српског народног вијећа Милорад Пуповац. Комплекс логора Госпић-Јадовно-Паг у историји је познатији као "Јадовно", био је отворен 21. априла 1941. године, а затворен је на захтјев италијанске војске између 15. и 20. августа исте године. Јадовно је познато као мјесто људске патње и бола, а налази се у предјелима Велебита, карактеристичним по многим крашким јамама.

До сада је на основу архивских докумената установљено постојање 32 бездане јаме - "бездануше", стратишта Срба и Јевреја, међу којима су најистраженије Шаранова јама, јама Јамина и јама Света Ана.

На Јадовну се обнављају комеморативна окупљања од 2009. године, а на приједлог Удружења "Јадовно 1941.", 24. јун је одређен за Дан сећања на Јадовно 1941.

Извор: РТРС