Јагодина: Не дамо светиње!

Јагодина: Не дамо светиње!
Јагодина: Не дамо светиње!
Јагодина: Не дамо светиње!
Јагодина: Не дамо светиње!

Молебан за очвање светиња Српске Православне Цркве у Црној Гори  са литијом одслужен је и у Јагодини 13. jануара 2020. године. Организатори су црквене општине јагодинске, а учешће је узело свештенство, монаштво и вероучитељи беличког намесништва са верним народом који се окупио у великом броју.

Према проценама, преко две хиљаде верника је прошетало улицама Јагодине певајући тропаре и богомољачке песме, ходајући лагано иза Часног крста, барјака, рипида. Иза свог свештенства и монаштва кретао се народ носећи народне и државне заставе, пароле “Не дамо светиње” и иконе.

Молебан са почетком од 20 сати у храму Светих апостола Петра и Павла у центру Јагодине служили су свештеници и ђакони беличког намесништва, предвођени помоћником намесника беличког протојерејем Александром Гајићем. После молебана формирана је литија која се кретала од храма, улицом Максима Горког, ка улици Кнеза Лазара, па до главне улице Кнегиње Милице до скретања за улицу Краља Петра и потом улицама Браће Дирак и Вука Караџића, кроз центар града назад до храма.

Догађај је пропратио велики број телевизијских екипа, новинара, фотографа и репортера. Док је литија пролазила градским улицама, народ поред ју је поздрављао се радосним поздравом: “Христос се роди!” и “Ваистину се роди!”, а чули су се и поклици: “Не дамо светиње”. Многи су прилазили и узимали благослов од свештенства.

Извор: Епархија шумадијска