Јањски вишебој

Јањски вишебој
Јањски вишебој
Јањски вишебој
Јањски вишебој

Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки г. Атанасије на Петровдан служио је свету архијерејску Литургију у храму Светих Апостола Петра и Павла у селу Бараћи. Са Епископом су саслуживали: протојереј-ставрофор Раде Савић, парох први  шиповски;  протојереј-ставрофор Никола Пено, парох медљански; јереј Шељко Ракита, парох трећи шиповски, и ђакон Никола Перковић.

Домаћин данашње свечаности био је протојереј-ставрофор Мирослав Гаврић, парох герзовачко-бараћки.

На петровданској прослави присутног народа је било преко хиљаду, а међу молитвеницама налазила се и г. ђица Дивна Аничић, начелница Мркоњић Града. У већем броју дошли су верници из Бања Луке али такође и из Р. Србије.

Након свете Литургује извршен је опход око светог храма-литија и освећен је славски колач. Епископ се беседом обратио присутнима, а потом као благослов поделио иконице светог Аве Јустина Ћелијског.

У поподневним часовима Епископ Атанасије се из Бараћа упутио ка Стројицама где је успут посетио Кичелово брдо да би видео како напредују радови на изградњи капеле Васкрсења Христовог. У Стројицама Епископ Атанасије је присуствовао Јањском вишебоју који је молитвено отворио и благословио, а затим направио и први откос. Потом је настављено такмичење у кошењу траве као првој такмичарској дисциплина Јањског вишебоја.

БЕСЕДА ЕПИСКОПА АТАНАСИЈА У ХРАМУ

БЕСЕДА ЕПИСКОПА АТАНАСИЈА НА ОТВАРАЊУ ЈАЊСКОГ ВИШЕБОЈА

Извор: Епархија-бихаћко-петровачка