Јавни час верске наставе у Првој крагујевачкој гимназији

Јавни час верске наставе у Првој крагујевачкој гимназији
Јавни час верске наставе у Првој крагујевачкој гимназији
Јавни час верске наставе у Првој крагујевачкој гимназији
Јавни час верске наставе у Првој крагујевачкој гимназији

У оквиру трећих Госпојинских свечаности које је организовало братство Саборног храма у Крагујевцу, а под покровитељством Скупштине града и Министарства просвете, у Првој крагујевачкој гимназији одржан је Час духовности на тему Богородице дјево, благословена си ти међу женама.

Овај час, замишљен и као својеврсни културно-уметнички програм, отворила је директор школе г-ђа Славица Марковић, у присуству Епископа шумадијског г. Јована, начелника школске управе за град Крагујевац г. Радојка Дамјановића, ректора богословије Свети Јован Златоусти у Крагујевцу протојереја-ставрофора др Зорана Крстића, директора средњих и основних школа, свештенства, гостију, професора, родитеља и ђака. Час је осмислио г. Драган Степковић, вероучитељ, уз помоћ професора српског језика г-ђе Адријане Ивановић.

Ученици Прве гимназије су, уз учешће ђака из основних школа Станислав Сремчевић, Мома Станојловић и Светозар Марковић, извели рецитал песама у част Пресвете Богородице наших познатих песника: Љубомира Симовића, Матије Бећковића, Миладина Петровића и других. Запажен је био наступ ученика гимназије Лазара Миленковића - виолина, Стефана Дамљановића - гитара и Дуње Божић - вокал, који су извели композицију „Тјело Христово“, као и Ана Јаћимовић која је одсвирала на клавиру „Месечину“ од Дебисија. Хор основне школе Мома Станојловић, уз клавирску пратњу њихове наставнице г-ђе Татјане Јоксић, отпевао је песму „Маријо славна“.

У препуној свечаној сали Прве крагујевачке гимназије присутни гости и ђаци су могли да виде колико је Пресвета Богородица допринела спасењу рода људског родивши Онога Кога су пророци проповедали и нараштаји ишчекивали - Спаса Христа целом роду људском. Обогаћени једним ширим знањем које су стекли на овом часу, ученици су такође сагледали колико је манастира, цркава и других светиња у српском народу кроз задужбинарство посвећено у част Богородици, коју не може да обухвати ниједан храм јер је шира од небеса и часнија од Херувима и Серафима. Њој која се стално моли Сину Своме, кличемо: Пресвета Богородице, спаси нас“!

Драган Степковић, вероучитељ

Извор: Епархија шумадијска