Јавни тужилац се није појавио на заказаном суђењу

За 2. новембар 2015. године било је заказано судско рочиште у циљу политички мотивисаног и монтираног државног прогона Архиепископа охридског Јована, двојице Епископа, свештенства, монаштва и припадника канонске Цркве у Р. Македонији, Православне Охридске Архиепископије. Ово судско рочиште је било заказано први пут од када је Врховни суд, услед озбиљних приговора у корист неправедно оптужених, укинуо осуђујућу пресуду Основног суда; но, у исто време, предмет је вратио на поновно суђење истом судији који је донео осуђујућу пресуду. И овог, трећег пута, судско рочиште је било одложено!

Јавни тужилац није претходно известио суд о томе да се неће појавити на судском рочишту, а, сагласно добијеном записнику, није ни благовремено приложио потврду да се, из здравствених разлога, неће појавити на суду. Судија је телефоном позвао Јавног тужиоца и разговарао са њим, и он је тек тада обавестио судију да неће доћи на суђење. Да је суд био благовремено обавештен о томе да се Јавни тужилац неће појавити на суду, неправедно оптужени не би били изложени трошковима и губљењу времена будући да су дошли из различитих градова своје отаџбине.

Правосудни систем у нашој отаџбини је изложен озбиљним критикама од стране међународне заједнице, а његова коренита реформа представља један од главних услова за њено приближавање земљама напредних демократских земаља!

Заказано је да се наредно суђење одржи средином децембра! Имајући у виду да је прво рочиште било заказано у јулу ове године, очигледно је да суд није вољан  да отпочне са суђењем у текућој половини године!

Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве је, у мају ове године, позитивно одговорио на тражење расколничке МПЦ да се започне са дијалогом како би се решио проблем ове непризнате Цркве, али са јасном и недвосмисленом одредбом: дијалог се неће завршити пре окончања овог монтираног судског процеса ослобађајућом пресудом суда!     

Извор: Правосалавна Охридска Архиепископија