Један век, један народ, три страдања

На 62. Међународном Сајму књиге у Београду 24. октобра 2017. године у 14 часова у сали Иво Андрић (Хала 2, приземље) у организацији Представништва Републике Српске у Србији и Управе за сарадњу са Србима у дијаспори и региону биће одржана промоција пројекта Душу нису убили.

Патријарашки благослов и свесрдну подршку овом пројекту дао је и Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј који ће присуствовати сутрашњој промоцији. Пројекат се састоји од  истоименог документарног филма (трајања 82 минута) и књиге сведочења Душу нису убили аутора Мире Лолић Мочевић (новинара и публицисте) и историографске монографије Затирање Срба у Босни и Херцеговини у 20. веку аутора доц. др Драге Мастиловића (декана Филозофског  факултета у Источном Сарајеву).

По први пут на једном месту о страдању српских цивила у Босни и Херцеговини у свим ратовима у 20. веку говоре очевици, страдалници, потомци и историографска грађа. Екипа докуменатрног филма предвођена аутором Миром Лолић Мочевић са историчаром Драгом Мастиловићем, пролази Босном и Херцеговином и преноси историјске податке, снима просторе најмасовнијих страдања, бележећи у каквом су стању спомен простори, а оном што се на тим просторима дешавало сведочиле су жртве из задња два рата и потомци страдалих из Великог рата.

Тражен је одговор на питања: Коме је сметао српски православни народ у БиХ који тамо живи најмање од 9. века (тј првог писаног извора), када, за кога је и где основан први конецентарциони логор у Европи, колико је Срба ушло у 20. век у БиХ  а колико изашло, ко је и на који начин прекршио све међународне конвенције о заштити цивила, зашто је страдала Српска православна црква у БиХ, на које начине су страдавали српски цивили, зашто су Сарајево и Сребреница симболи српског нестајања и зашто нема правде у Босни и Херцеговини…