Католички храм у Јапану биће унет у листу светског културног наслеђа

Токио, 26.7.2016. – Јапан жели да најстарију римокатолчичку цркву унесе у листу светског културног наслеђа. Јапанска влада ће 2018. г. замолити Унеско да католичку цркву Оура у Нагасакију, као и неколико хришћанских светиња на југозападу Јапана, објави за светско културно наслеђе, јавља један јапански портал.

После дуготрајног прогона хришћана у Јапану, двојица француских свештеника су 1863.г. подигли у Нагасакију прву цркву ове острвске земље. Свој данашњи готички изглед црква је добила 16 година касније. Посвећена је 26-орици мученика, деветорици европскихсвештеника и седамнаесторици јапанских католика који су 1597. г. били распети у овом граду.

Хришћанске светиње које су предложене за светско културно наслеђе налазе се у префектури Кумамото, где је у од 1603. до 1868. био највећи прогон хришана. За све ово време хришћанство је у Јапану било забрањено. Па ипак, у катакомбама се овијао црквени живот у неким хришћанскиом заједницама.

Традиционална најбројније религијске заједнице у Јапану су шинтоизам и будизам. Само један проценат јапанског становништа исповеда хришћанску веру, а половима њих су римокатолици.

Извор: Катпрес (превод Информативне службе)