Јелеосвећење у Саборном храму у Подгорици

Јелеосвећење у Саборном храму у Подгорици
Јелеосвећење у Саборном храму у Подгорици
Јелеосвећење у Саборном храму у Подгорици
Јелеосвећење у Саборном храму у Подгорици

У сриједу, 4. јануара 2017. године, у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици, са почетком у 18 часова,  извршен је чин свете тајне јелеосвећења. Чин јелеосвећења одслужило је свештенство Саборног храма, протојереји Далибор Милаковић, Предраг Шћепановић, Миладин Кнежевић, Мирчета Шљиванчанин, Бранко Вујачић и протођакон Владимир Јарамаз.

Овом чину присуствовао је велики број вјерног народа Божјег како из Подгорице тако и околине, који се овом приликом стекао у храм ради молитве за исцјељење својих болести, као и благослова Божјег, посредством деснице својих пастира, за здравље и спасење. Након одслужене свете тајне Јелеосвећења, сабраном народу обратио се протојереј Далибор Милаковић, који је истакао значај заједнице и значај пребивања у заједници, наглашавајући да изван ње нема спасења.

Такође, отац Далибор је приближио и суштину свете тајне јелеосвећења, рекавши да ова света тајна има за циљ прије свега оздрављење душе, а потом и тијела. -Ако неко болује прије свега духовно, а онда и телесно, треба сви да се Богу помолимо да свима Бог помогне. И да помогне ономе који је телесно оболио. Управо зато је и установљена ова света тајна јелеосвећења, зато су и чудесне ове молитве које смо читали - а има их укупно седам. А иза сваке те молитве понављали смо молитву: „Оче Свети, лекару душа и тела наших…“. Једини лекар у овоме нашем свету јесте Отац наш небески, рекао је прота Далибор.

-И ево нас у данима пред Рођење Христово. Нека нас Господ Бог својим рођењем све благослови. Нека нас данашњом овом молитвом, којом смо пре свега очистили душу и тело наше, освети да сви угледамо и доживимо радост Његовог рођења и нека безмерна милост Његова вечито обитава у душама нашим, поручио је он.

Након обраћања оца Далибора, многобројни сабрани вјерни народ је добио на благослов претходно освећени јелеј.

Извор: Митрополија црногорско-приморска