Јеремић разочаран ставом генералног секретара Исламске Конференције о Косову

БЕОГРАД, 4. марта (Танјуг) - Министар спољних послова Србије Вук Јеремић упутио је данас писмо генералном секретару Организације исламске конференције (ОИК) Екмеледину Ихсаноглуу, у којем је изразио жаљење и разочарење што је Ихсаноглу поздравио једнострано проглашење независности Косова и Метохије.

"Веома сам разочаран што сте, као генерални секретар ОИК, поздравили једнострано, нелегално и нелегитимно проглашење независности јужне српске покрајине Косово и Метохија које се налази под привременом управом УН", навео је Јеремић у писму и указао на став Владе Србије да се ради о "нелегалном акту који крши суверенитет и територијални интегритет Србије".

Јеремић је нагласио да проглашење независности представља грубо кршење Резолуције 1244 и свих претходних резолуција Савета безбедности УН у вези са Косовом, које експлицитно потврдјују суверенитет и територијални интегритет Србије којој припада и Косово.

"Србија са правом очекује од највећег дела медјународно признатих, суверених држава, укључујући и чланице ОИК, да ће наставити да поштују њен суверенитет и територијални интегритет и да неће признати једнострано проглашење независности", навео је Јеремић.

Шеф срспке дипломатије изразио је уверење да ће чланице ОИК наставити да се придржавају медјународног права, с обзиром да су основни принципи УН за њих од посебне важности.

Јеремић је изразио очекивање и да чланице ове организације неће дозволити да се створи преседан према којем би једној сувереној држави, чланици УН, у време мира и против њене воље могао да се одузме један део њене територије.

"Такав преседан имао би озбиљне последице по мир и безбедност у свету", додао је он, истичући да би то легитимизовало доктрину наметања решења за етничке сукобе, актове једностраног отцепљења и трансформисало право на самоопредељење у право на независност.

"Нема сумње да би многе сепаратистичке групе широм света, укључујући и оне које делују на територијама чланица ОИК, случај Косова користиле као аргумент за сопствене тежње", упозорио је Јеремић у писму генералном секретару ОИК.

Он је указао да случај Косова и Метохије нема никакве везе са религијом, него да се ради о етно-политичком сукобу, и истакао да је Србија посвећена добрим односима са исламским земљама и њиховим организацијама.

Јеремић је затражио да Србија добије статус посматрача у ОИК и да у том својству присуствује следећем самиту ове организације, који ће бити одржан 13. и 14. марта у Сенегалу.