Јеремић: Срамота је то што су неки подржали независност Косова

ЈеремићСофија - Министар спољних послова Србије Вук Јеремић изјавио је јуче на састанку Процеса сарадње у југоисточној Европи у Софији да је „срамота што су неке државе изабрале да (у признавању Косова) подрже земље изван региона, које изједначавају силу и правду, уместо да су изабрале регионалну солидарност". „Резултат тога је оживљавање дебате о легитимитету међународно признатих граница, коју је један водећи британски аналитичар оценио као 'илегалну балканизацију', чије се последице већ осећају широм света, упркос тврдњи да је Косово јединствен случај", рекао је Јеремић на министарском састанку Процеса сарадње.

Према његовим речима, да би се остварила илегална независност Косова, силе које стоје иза тог концепта нудиле су договоре, вршиле притиске, „завртале руке" широм региона, широм Европе и широм света. „Неке државе су подлегле, друге би могле, а неке неће никада", рекао је Јеремић.

Шеф српске дипломатије је упитао због чега су „неки одлучили да жртвују геостратешке приоритете региона у 21. веку на олтару максималистичких етничких аспирација из 19. века". „Да ли је то из страха од насиља, ако нечији захтеви не буду испуњени? Да ли смо постали жртве етничког уцењивања? Да ли је то цена која се мора платити за практиковање наших вредности? Ја не могу да верујем да је то истина", казао је Јеремић. „Речено ми је да су неки одлучили да капитулирају пред сецесионистичким захтевима косовских Албанаца, јер су преговори доживели неуспех. Да ли је то разлог? Срби и Албанци се нису могли договорити после неколико рунди преговора, па им треба наметнути решење? - рекао је он.

Уистину, указао је Јеремић, то није валидан аргумент, јер су „неки врло моћни људи унапред били рекли да ће косовски Албанци добити све што желе, уколико не устукну ни инч током преговора".

Шеф српске дипломатије је упозорио да „када се прашина буде слегла и када четрдесетак држава из целог света буде признало независност Косова, суочићемо се са тешком реалношћу - Косово никада неће бити чланица УН, нити ОЕБС-а". „Као такво, неће припадати светској заједници суверених нација. Никада неће добити тај највиши статус легитимитета. Чак и овде, данас, Косово је гост председавајућег, а не учесник. Дозволите ми да вам кажем јасно и гласно - док год је овде Србија, Косово никада неће бити", указао је Јеремић.

Он је истакао да Србија никада неће устукнути од своје позиције да будући статус Косова мора бити постигнут преговорима и компромисом, те да решење мора бити обострано прихватљиво. „Можда је недипломатски рећи, али ваше земље се налазе у ситуацији када се суочавају са последицама перверзног избора који је постављен мојој земљи да бира између Косова и Европе. Ви сте сада у ситуацији да бирате између Србије и Косова. Нисмо ми тако желели. Нисмо ми на томе радили. Нисмо желели да се нађемо у таквој ситуацији, али сада смо ту", рекао је Јеремић. „Србија није суперсила. Ми немамо на располагању оно што неки други имају, али ми имамо правду, међународно право и разум на својој страни", закључио је Јеремић, указујући да ће државе које одлуче да подрже сецесију Косова уназадити своје односе са Србијом.

Пуноправни чланови Процеса сарадње у југоисточној Европи су Бугарска, која сада председава, Албанија, Хрватска, Турска, Босна и Херцеговина, Грчка, Македонија, Румунија, Молдавија, Црна Гора и Србија, док Косово, које заступа Унмик, има статус посматрача.

Од свих чланица Процеса сарадње једнострано проглашену независност Косова признале су само Албанија и Турска.

Извор: Танјуг