Јеремић: Ако цркве на КиМ нису српске, онда више ништа није

Јеремић: Ако цркве на КиМ нису српске, онда више ништа није

Шеф српске дипломатије Вук Јеремић оценио је данас да ће избор Србије за чланицу Комитета за светску баштину Унеска ојачати позиције наше земље у настојању да спречи покушаје да се српски манастири на Косову и Метохији прогласе за косовске.

„Ако то није српско, онда више ништа није српско. То задире у саму срж нашег идентитета и од идуће године бићемо у далеко снажнијој позицији да га бранимо”, рекао је Јеремић у изјави за Танјуг.

Он је навео да је Србија и до сада била успешна у одбрани српског културног наслеђа на КиМ, а да очекује да ће од идуће године, када јој почне мандат у Комитету за светску баштину Унеска, бити још успешнија.

„Најважнија ствар је да не дође до промене и да се задржи концепт који је до сада постојао у коме се јасно референцира да су споменици културе који су означени од стране Унеска на Косову српски”, рекао је Јеремић и нагласио да су то цркве и манастири Српске православне цркве и да морају остати тако референцирани.

Према речима министра, избор Србије у ово тело Унеска је и потврда њеног угледа у овом тренутку не само у Унеску, већ и у међународној заједници, поготову имајући у виду чињеницу да је изабрана у првом кругу гласања.

„Чињеница да смо изабрани у првом кругу много показује. Није било лако бити изабран у првом кругу јер ми смо земља која има један од проблема који се управо дискутује у оквиру Комитета за заститу светске баштине, а то су насе цркве и манастири на Косову”, указао је Јеремић.

Он је подсетио да смо последњих неколико година били сведоци покушаја да се у овкиру тог тела Унеска изврши преименовање тих цркава и манастира у косовско наслеђе, што је, како је истакао, за Србију било потпуно неприхватљиво.

„Лобирајући споља успевали смо да добијемо већину у оквиру тог Комитета тако да се то није до сада догодило,а од идуће године бићемо у много бољој ситуацији јер ћемо бити чланови тог Комитета, бићемо неко ко ће бити у стању да, ако хоћете, управља дискусијом по том питању”, казао је шеф српске дипломатије.

Према његовим речима, Србија већ више од годину дана лобира за избор у Комитет, у чему су велику улогу одиграле насе дипломате широм света, али и у самом Министарству.

„То је њихова победа, али и победа Србије”, подвукао је Јермић и додао да је Србија земља која када истури кандидатуру у било којој међународној организацији „то је једна снажна кандидатура, без озбира на то што постоје државе које се томе противе”.

То је, каже био случај и са Комитетом за светску баштину али је тај отпор превазиђен.

Говорећи о правцима активности Србије у Комитету, Јеремић је рекао да ће се Србија, поред заштите цркава и манастира на КиМ, која је за нас најважнија, залагати и за то да се обнови листа светске културне баштине и да она буде проширена неким споменицима кутлуре на свету који ту нису могли да буду присутни, углавном из политичких разлога.

„Залагаћемо се и за то да се боље расподели стручна помоћ у заштити споменика широм света, а бићемо српемни и да наше стручњаке за конзервацију и заштиту ставимо на располагање земљама чланицама”, навео је министар.

„У сваком телу у којем смо чланови били смо увек активни и то намеравамо да будемо и у овом”, закључио је Јеремић.

Србија је на седници Генералне конференције Унеска у Паризу изабрана за члана Комитета за заштиту светске културне баштине, први пут од оснивања тог тела.

За ове одлуке гласала је 181 земља, а земље које су постале чланице Комитета у првом кругу добиле су 86 гласова.

Извор: Танјуг