Јеремић: Споменици СПЦ не могу припадати такозваној "Републици Косово"

Јеремић: Споменици СПЦ не могу припадати такозваној "Републици Косово"

Министар спољних послова Србије Вук Јеремић поручио је данас на Генералној конференцији Унеска у Паризу да манастири и цркве Српске првославне цркве не могу припадати такозваној "Републици Косово" .

"У овој организацији од нас се очекује да штитимо и негујемо културне идентитете које имамо, не да будемо саучесници у политизованим покушајима да се креирају нови", истакао је Јеремић.

Србија ће као чланица Унеска појачати напоре за заштиту културних добара широм планете, додао је министар. То се, како је истакао, најдиректније тиче и Србије и то у њеној јужној покрајини, на Косову и Метохији, где се налазе четири места на листи угрожених споменика под заштитом Унеско за чију је заштиту одговорна Србија као држава.

"Желео бих да поздравим статусно неутрални рад Унеска на Косову. Желели бисмо такодје да захвалимо земљама донаторима на помоћи у конзервирању и обнављању српске баштине под веома компликованим околностима", рекао је Јеремић.

Он је оценио да је у постконфликтном окружењу, поштовање идентитета свих предуслов за помирење, док искључивање или негирање нечијег идентитета то онемогућава. Нажалост, напоменуо је, неки погрешно верују да ће такав приступ помоћи утврдјивању њихових политичких одлука али једини резултат тога је да је "Србија постала мета систематске крадје идентитета," а "то мора престати", упозорио је шеф српске дипломатије.
 
"Сви знају да се Срби и Албанци не слажу око коначног статуса Косова. Али да будем јасан: Унеско није форум за ширење политичких спорова директно или преко заступника", указао је Јеремић.
 
Шеф српске дипломатије је истовремено позвао чланице да подрже кандидатуру Србије за место у Комитету Унеска за светску баштину.
"Србија има дуготрајну традицију чувања баштине, стару више од 165 година," рекао је он.
 
Србија је, подстио је Јеремић, још 1844. године усвојила закон под називом "Забрана уништавања старих гадова и тврђава," а њене институције надлежне за заштиту културе су временом развиле широку и цењену мрежу без премца у Југоисточној Европи којој су признање одала разиличита тела Унеско, па и сам Комитет за светску баштину.

Уколико буде изабрана, "Србија би се снажно залагала за уверљиву, репрезентативну и уравнотежену Листу светске баштине, чиме би додатно ојачала интегритет ове организације," истакао је Јеремић.

Он је подсетио да је председник Србије Борис Тадић недавно био домаћин Деветог самита шефова држава земаља Југоисточне Европе у Виминацијуму, једном од културно најбогатијих градских центара Римског царства на раскрсници Истока и Запада, Севера и Југа.
 
Поновно откривање Виминацијума на почетку 21. века је симбол онога што Балкан представља - место где се граде и негују мостови који повезују културе, оценио је Јеремић. Имајући то у виду, Србија је као мултикултурна и мултиверска демократска земља поднела своју кандидатуру за место у Комитету, закључио је он.

Извор: Танјуг