Јермени обележили почетак геноцида 1915. године

Турски премијер Ердоган је званично изразио саучешће због масовних убистава јерменских и сиријских православних хришћана у Првом светском рату.

Литијом с бакљама у среду увече у Јеревану, комеморацијама у више градова света и богослужењима у четвртак Јермени широм света већ 99 година обележавају почетак „Медз Јегерна“ (Великог злочина, тј. геноцида). Десет хиљада људи је учествовало у традиционалној литији с бакљама у јерменској престоници. Председник државе Серж Саргасјан је поменуо у свом говору тренутно највећу бригу свога народа – судбину Јермена у Сирији. Исламисти су, између осталог, пре месец дана освојили северносиријски хришћанско-јерменски Кесаб, због чега је 700 јерменских породица морало да избегне.

У Анкари је премијер Реџеп Тајип Ердоган упамћен као први шеф владе у историји Турске који званично помиње масовна убиства јерменских и сиријских православних хришћана у Првом светском рату. Сећање на бол је "људска обавеза", рекао је Ердоган у среду у званичној изјави Канцеларије председника Владе. Посматрачи говоре о значајном кораку, чак и ако та изјава не представља признавање геноцида или формално извињење.

Дана 24. априла 1915. почело је протеривање Јермена у Отоманском царству, претечи данашње Турске Републике. По мишљењу Јермена и великог дела међународног истраживања, маршеви смрти до 1917.  сматрају се геноцидом са циљем да се Јермени, као народ , истребе. Процењује се да је 1,5 милиона људи убијено. Анкара је упозната са оптужницом за геноцид, говори о једној ратној трагедији, али сматра да је број жртава знатно нижи.

Нема више порицања „онога ружног“

У својој изјави у среду Ердоган је изразио своје жаљењезбог жртава и изјавио је саучешће ожалошћеној родбини жртава злочина. Догађаји као што је протеривање Јермена, били су "нехумани". Све етничке групе у Османском царству су у то време прошле кроз  жалостан период. Стога је он више за израз „хијерархија болова“, а не за геноцид.

Ердоган је такође обновио свој предлог да се формира турско-јерменска историографска комисија која би истражила ове догађаје. Турски архив ће бити отворен за истраживање.

На твитеру и у дневном листу "Die Presse"  један лондонски јерменски политиколог, Зија Мерал, изјавио је да је Ердоганова изјава  „мали, али далекосежан корак“. Турска влада је такође објавила јерменску верзију Ердоганове изјаве, што је такође необичан корак.

Такође, на централном тргу Таксим у Истанбулу у четвртак је одржан комеморативни скуп жртвама геноцида. Турске власти су првобитно забраниле скуп, али су касније дозволиле. Од прошлогодишњих антивладиних протеста трг Таксим је сад уобичајено место политичких скупове и митинга.

Извор: Катпрес