Јерменска црква покреће судски процес ради повраћаја своје имовине у Турској

У потенцијално револуционарној парници, огранак Јерменске Апостолске Цркве тражи повратак њеног старог верског центра у Козану у југоисточној Турској.

Киликијски Католикат који потиче из 1293. године, заједно са јерменским градом Ечмиадзином, један је од два седишта Јерменске Апостолске Цркве, у свету прве националне хришћанске установе. Турски отомански владари заузели су власништво Католиката током погрома и масовних депортација Јермена у Првом светском рату – дела која свет назива геноцидом.

„Ово је први случај тога типа - повратак верског власништва правим власницима“ , рекао је Иштар Гозајдн, правни заступник Католиката у овом предмету и бивши професор права на истанбулском Догус Универзитету.  „ Ми тврдимо да Католикат никад није угашен, тако да је овде реч о праву на верско богослужење; не само у смислу имовине, већ и у смислу вршења верске службе.

 Случај је поднесен 27. априла од стране Киликијског Католиката Јерменске Цркве, са седиштем у Бејруту (Либан), где је Католикат премештен 1930. године након што је прогнан из Турске.

Турски Уставни суд, који одлучује о уставности уредби и закона, још није одлучио да ли ће да саслуша овај случај, који долази са снажним политичким тоновима.

„Сада, због 100-годишњице јерменског геноцида, ми ово радимо,“ изјавио је Тени Пири-Симонијан, портпарол Католикоса Арама I, поглавара Киликијског Католиката.

Уместо да доживе само „речи“ и „сећања“, млади етнички Јермени биће у могућности да виде „праву Цркву“ ако буде враћена имовина, предвиђа Пири-Симонијан, који координише акције Цркве у вези ове ствари. „То је наше духовно средиште. То је центар наше вере, то је центар нашег идентитета“.

После реформи које су започете од стране турске владе, неке задужбине које припадају Јерменској Апостолској Цркви имале су ограничени успех у повраћају одузете имовине, углавном у Истанбулу.

Извор: ОСР