Јерменска скупштина изгласала закон о признању турског геноцида над Јерменима и Грцима

Јерменска национална скупштина гласала је данас за признање геноцида над Асирцима и Грцима који су починили отомански Турци током Првог светског рата, између 1915. и 1923. године. Геноцид је однео животе 750.000 Асираца (75%), 500.000 Грка и 1.5 милиона Јермена.

За закон о признању геноцида, који је предложила Републиканска партија, гласало је 117 гласова, док је 14 гласова уздржано. Није било гласова против. Званични назив закона је „О геноциду над Грцима и Асирцима који су починили отомански Турци између 1915. и 1923. године“. Закон су написали Едвард Шармазанов, Армен Рустамјан, Ховханес Сахакјан,  Едмон Марукјан, Александар Арзуманјан, Вахрам Багдасарјан, Хермине Нагдалјан, Маргарит Јесајан, Људмила Саргсјан.

Едвард Шарманазов, заменик председника Народне скупштине, рекао је: „Ми смо изабрани да усвојимо декларацију, јер Народна скупштина Јерменије усваја декларације у веома важним случајевима. У овом случају, ми смо предложили, разматрали и донели закључак да би усвајање декларације било много боље, јер Народна скупштина Јерменије не доноси декларације сваки дан. У овом смислу, предлагањем нацрта као декларације осуде желимо да покажемо друштву и нашим грчкој и асирској браћи и сестрама и међународној заједници да Народна скупштина Јерменије и све политичке снаге придају важност осуди геноцида који је почињен над Грцима и Асирцима.

У 2007. години  Међународно удружење стручњака који проучавају геноцид (IAGS), признало је геноциде над Асирцима и Грцима. А године 2010. Шведска је признала геноцид над Асирцима, Грцима и Јерменима.  Сабри Атман, директор Истраживачког центра за проучавање геноцида над Асирцима, казао је: „Систематски геноцид Отоманске државе и њених курдских савезника  почињен над Асирцима, Јерменима и Грцима током Првог светског рата није више добитак за Турску, и ми нећемодозволити да он то буде.  Ми поздрављамо Републику Јерменију због своје одлуке да призна геноцид над Асирцима и Грцима. Ово нас охрабрује и даје нам снагу да будемо признати и на међународном нивоу. Турска не може заузети своје место међу цивилизованим земљама света ако не преузме пуну одговорност за ужасни злочин јерменског, асирског и грчког геноцида.

Турска треба да престане са својим порицајућим менталитетом и да престане да подржава криминалне и варварске организације, попут ИСИЛ-а, који и даље да чине геноцид над нашим народом у Ираку и Сирији. Она треба да зна да потомци преживелих „заборављеног геноцида“ никад неће престати да траже признање.

Док је геноцид над Јерменима веома познат и признат, геноциди на Асирцима и Грцима мање су познати. Али ови геноциди не могу бити одвојени од геноцида над Јерменима, пошто су почињени истовремено и од стране исте политике. Геноцид над Асирцима, Грцима и Јерменима је један и исти. То је геноцид над  хришћанима.

У последње  време Асирци сарађују са Грцима и Јерменима на притискању Турске да призна геноцид из Првог светског рата. До данас су Асирци подигли споменике о геноциду у девет светских градова.

Извор: ОСР