Јерменски архиепископ посетио Ердогана

Цариградски архиепископ Атесијан: Изјава председника владе је била „први корак“

Духовни поглавар 80.000 Јермена у Турској позитивно је поздравио најновију изјаву турског председника владе Реџепа Ердогана о масакру над Јерменима током Првог светског рата и подржао даље кораке по овом питању. После пријема код Ердогана цариградски архиепископ Арам Атесијан је, према медијским извештајима, изјавио у петак да је Ердоганова изјава знак помирења као што је то маслинова гранчица.  „Не желимо да се она сасуши! Сада би требало да су Турци и Јермени упућенији једни на друге и да подижу стубове за мост пријатељства и мира“.

Ердоган је прошле седмице као први председник турске владе у званичној изјави поводом дана обележавања геноцида над Јерменима споменуо њих као жртве тадашње власти. Његова изјава није представљала признање геноцида, него пре саучешће сродницима жртава.

Архиепископ Атесијан је казао да ова изјава предсатвља “први корак“. Према медијима, Ердоганова влада испитује могућност давања држављанства потомцима јерменских жртава.

Изјаву председника владе оштро су критиковали турски националисти. Атесијан је рекао да нико не може порећи да је тада било на десетине хиљада жртава, нити пак тврдити да „тле Анатолије није било натопљено крвљу“.

У масакрима и у маршевима смрти између 1915. и 1917. године, према јерменским изворима, убијено је милион и по људи. Турска одбија да говори о геноциду у некадашњем Османском царству и број жртава увелико умањује.

Извор: Катпрес (превод Р. Ракић)