Јерменски католикос у Техерану

Јерменски католикос у Техерану
Јерменски католикос у Техерану
Јерменски католикос у Техерану
Јерменски католикос у Техерану

Његова Светост католикос-патријарх јерменски  Арам I налази се од 18. октобра 2014. у посети Ирану, и у Техерану се сусрео с представницима јерменских женских организација Техеранске  епархије. Похвалио је госпође на њиховом културном, духовном, просветном и друштвеном раду у својој јерменској заједници и ободрио их да наставе на изградњи што јаче јерменске заједнице у тој земљи.

Поподне је Католикос водио разговоре с високим представницима Организације за међурелигијски и међукултурни дијалог ове државе. Директор ове високе установе је поздравио Католикоса добродошлицом и заблагодарио му не непрекиданом дијалогу ове Цркве са Организацијом последњих 15 година. У своме одговору Католикос је говорио о неопходности продубљивања дијалога како бисмо се боље суочавали са изазовима који потичу од глобализације.

У недељу после Литургије Католикос је у манастиру Христа Спаситеља у Исфахану примио градоначелника, његове сараднике и директора по  верским питањима, као и шефа унутрашње безбедности. Ово је била прва таква посета у дугогодшњој историји двају народа. Градоначелник је захвалио католикосу на посети Ирану и Исфахану и нагласио значајан допринос јерменске заједнице граду Исфахану. Током разговора говорило се и о стању на Блиском истоку. Разговорима су присутвовали и три јерарха  ове Цркве у Ирану,  Архиепископ техерански, Епископ исфахански и Епископ адербадагански, као и један викарни Епископ и представници Епархијског савета.
Поподне је Католикос присуствовао седници Генералне скупштине ове Цркве на тему „Како бити са Богом данас“.

Извор: OCP (превео Р. Ракић)