Јерменски католикос захваљује председнику Асаду на признању геноцида

Врховни католикос и патријарх свих Јермена Карекин II у своме писму сиријском председнику Башару Асаду захвалио је на томе што је сиријски Парламент прогон Јермена почињен за време Првог светског рата у време Османског царства званично признао као геноцид.  „Осуда злочина против човечности из политичких разлога јесте најбоља гаранција  да се даљи злочини и геноциди могу спречити и изграђивати свет солидарности“, каже се у писму Католкоса-патријарха председнику Сирије. Патријарх Карекин је захвалио и сиријскм народу на помоћи преживелим Јерменима крајем Првог светског рата и пожелео Сирији мир за којим чезне.

Сиријски Парламент је 13. фебруара 2020. једногласно донео резолуцију: „Масакр Јермена и других хришћана у Османског царству почев од 2015. године признати као геноцид.“

У резолоцуји се дословно каже: „Сиријски Парламент осуђује геноцид над Јерменима (и другим хришћанима) почињен од стране османске државе почетком 20. века“. Посланици су критиковале „све покушаје да се овај злочин порекне и искриве историјске чињенице“.

Сирија је на овај начин постала прва арапска земља која је званично и на највишем институционалном нивоу признала геноцид и систематске прогоне које је османска власт проводила почев од 2015. године.

Између 1915. и 1918. г. у некадашњем Османском царству убијено је између 300.000 и 3.000.000 хришћана: Јермена, понтијских Грка, Асираца и Арамејаца. Није утврђен тачан број убијених. Предео данашње Сирије припадао је тада Османском царству. До сада је 20-так држава званично признало геноцид, а међу њима и Француска, Италија и Холандија. Године 1985. у званичном документу УН појавио се израз „јерменски геноцид“. Папе почев са Јованом Павлом II из 2001. године  уважавају овај документ, па је и папа Фрања 2013. године говорио о „првом геноциду 20. века“.

Извор: Kathpress.at (са немачког Информативна служба Српске Православне Цркве)