Јерменски муслимани који живе у Турској враћају се хришћанској вери

Јермени који живе у Турској – потомци хришћана који су прихватили ислам – враћају се вери својих предака у великом броју, како јавља новински портал Лингва.

Према писању познатог јерменског дневног листа Агос, који излази у Истанбулу, случајеви преобраћања јерменских муслимана у хришћанство, што постаје све учесталије, показује да су они (Јермени) сачували веру својих предака дубоко урезану у своје сећање.

У суботу, 9. маја, посебно је изашло у вестима да је свештенство турске цркве Светог Стефана крстило дванаест Дерсим Јермена. Поменути, када су сазнали о свом правом пореклу, прихватили су Јеванђеље истог часа. Такође, већина новокрштених, који су се прикључили Јерменској Цркви, одлучили су да благослове породични живот тако што ће имати црквено венчање.

Према мишљењу стручњака, овај догађај је само један пример великог броја преобраћања из ислама у хришћанство потомака турских Јермена: стога, др Ђорђета Авакијан у свом интервјуу порталу приметила је да „потомци Јермена који су насилно преобраћени у веру пророка Мухамеда почели су да схватају значај историје њихове нације, и сада се у десетинама враћају вери својих предака - вери у Исуса Христа“.

„Постоји пуно таквих примера. Један случај од посебное значаја одиграо се у Јерусалиму, када је група турских муслимана јерменског порекла дошла у Свету земљу да би се крстила тамо у Митрополији Јерменске Апостолске Цркве. И то да су они неустрашиво изјавили ово у јавности је већ изразито значајно,“ закључила је др Авакијан на крају интервјуа.

Извор: Pravoslavie.ru