Сусрет Архиепископа атинског и Католикоса јерменског

Сусрет Архиепископа атинског и Католикоса јерменског
Сусрет Архиепископа атинског и Католикоса јерменског
Сусрет Архиепископа атинског и Католикоса јерменског
Сусрет Архиепископа атинског и Католикоса јерменског

Његова Светост Арама I налази се ових дана у посети Грчкој. На атинском аеродрому је дочекан од стране највиших црквених и политичких власти, као и од стране Архиепископа јерменског у Атини.

После пријема на аеродрому, Католикос је водио разговоре с поглаваром Грчке Архиепископије Јеронимом II, који је казивао о доприносу  духовног поглавара Јермена екуменском покрету и билатералном богословском дијалогу православних са дохалкидонцима (Јерменска Црква је дохаликоднска). Архиепископ је, уз то, нагласио своју забринутост за стање хришћана на Блиском истоку. Затим је  указао и на историјске везе између Јерменске и Јеладске Цркве и заблагодрио јерменској заједници на доприносу грчком друштву.

У одговору је Католикос истакао значај историјских веза између двеју Цркава. „...Заједно смо подносили отоманску власт и њену геноцидну политику, а данас се морамо трудити да заједно радимо на људским правима“.  У наставку су јерменски високи гости били на ручку који им је уредио Архиепископ јеладски Јероним.

Јерменска црквена делегација је боравила и у Солуну, где их је примио гувернер Апостол Цицикостас, који је говорио о о друштвеним и политичким приликама на северу Грчке, док је Католикос истакао допринос Грка светској цивилизацији и Европи.

Овде је јерменска делегација посетила колеџ Анатолија, где јој је председник Влахос указао на чињеницу да је 1915. г. овај колеџ примио јерменску сирочад, да би у наставку показао слике те сирочади и један древни јерменски рукопис.

Католикос је истакао да су Јермени благодарни свима, међу којима и ондашњој управи овог колеџа, као и америчким, швајцарскким и данским мисионарима, који су се бринули о сирочадима као жртвама геноцида над њиховим родитељима. Поред тога, обавестио је председника Влахоса да Јерменска Црква устројава музеј у спомен на децу сирочиће у Вивлосу (Либан).

У наставку је висока јерменска делегација отпутовала у Тракију, као и посетила Кавалу и Ксанти, у којима се налазе јерменске заједнице.

Извор: ОЦ (обрада Р. Ракић)