Јерменски и сиријски патријарси: Признати геноцид!

Поглавари Јерменске Апостолске Цркве и Сиријске Православне Цркве (обе дохалкидонске) обратили су се хришћанском свету и међународној заједници, поводом 100-годишњице обележавања геноцида извршеним над јерменским и сиријским народом 1915. године, на садашњој територији Турске, с молбом да се тај геноцид призна и осуди.

Врховни Патријарх и Католикос свих Јермена Карекин II и сиријски православни Патријарх антиохијски мар Игњатије Јефрем II састали су се у понедељак, 13. октобра, у духовном центру свих Јермена, Мајци столици Светог Ечмиадзина, 20 км од Јеревана, где су потписали Заједничко саопштење изазивши јединство вере и спремну жељу да наставе сарадњу двеју сестринских Цркава, Јерменске и Сиријске „сестринске Цркве, основане Апостолима, исте христологије и апостолског Предања, светоотачког наслеђа, и са заједничким светитељима, исповедницима и сведоцима“.

Изразивши своју архипастирску забринутост због садашњих збивања на Блиском истоку, два Патријарха су у Изјави упутили и заједнички апел: „Позивамо сав хришћански свет да се уједини у молитви поводом геноцида над Јерменима и стогодишњице обележавања сиријског Сафо-а из 1915. г. Апелујемо на цивилизовани свет да призна и осуди злочине над јерменским и сиријским народом, као и над другим хришћанским заједницама.“

Извор:ОЦП