Јеротеј Ковиљац на Музичкој академији у Загребу

Поводом 120. годишњице рођења хрватског композитора Јосипа Штолцера Славенског Музичка академија Свеучилишта у Загребу под покровитељством Града Загреба организовала је јединствени уметничко-научни пројекат под називом „Религиофонија“.

Као увод у овај посебни културни догађај Одсек за музикологију Музичке академије организовао је осам бесплатних предавања на тему културе, уметности и човека као и улоге музике у појединим религијама и литургијама. У суботу 2. априла 2016. године у просторијама Музичке академије гост предавач био је јерђакон Јеротеј Петровић из манастира Ковиља у Епархији бачкој, који је говорио на тему „Место и улога музике у литургијској традицији Православне Цркве“.

Предавање је употпунило појање хора Школе црквеног појања „Свети Јован Дамаскин“ из Новог Сада и српског византијског хора „Мојсије Петровић“ из Београда који су отпојали неколико црквених химни. Предавању је присуствовао и Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански др Порфирије Перић. Након предавања, митрополита Порфирија, предавача и све присутне поздравио је декан Музичке академије у Зегребу проф. Далибор Цикојевић.