Јерусалим: Велики петак по западној пасхалији без верника у процесији

Окружена од стране израелских снага безбедности, традиционална поворка Пут крста одржана је у Старом граду Јерусалима. Кад је падала киша, фрањевачки кустос Франћеско Патон ходио је дуж Виа Долороса са још три фрањевца на Велики петак (по зашпадној пасхалији) да би провео 14 стација Исусовог страдања, од његове осуде до распећа и  погребења.

Власти су забраниле учешће осталих учесника процесије у склопу антикоронских заштитних мера. Полиција је претила новчаним казнама у износу од 1.250 евра за оне који покушају да се приближе процесији или да јој се придруже.

За разлику од претходне две недеље, фрањевци су на крају процесије традиционално прешли у цркву Светог гроба. Патон је то описао новинарима као „знак наде" да ће уверити свет да ће се локалне молитве у Јерусалему наставити „у безбедним условима" упркос тренутној ситуацији, известила је немачка католичка новинска агенција (КНА).

Католички свештеник старог града, фрањевац Амџад Сабара, у међувремену је са малом групом мушкараца прошао кроз стари хришћански град да оне који не смеју ван кућа и стоје на балконима охрабрио да се заједно моле.

Извро: Kathpress.at (са немачког Информативна служба СПЦ)