Рестаурација кувуклије Гроба Господњег

Јерусалим 28. марта 2016. -  Испитивања у вези са рестаурацијом и заштитом кувуклије Гроба Господњег започела су у мају прошле године, а завршене су у јануару ове године. Приликом изложења истраживања по овом питању у фебруару пред јерусалимским Патријархом Теофилом III и представницима фрањевачког реда и Јерменске Патријаршије истакнута је неопходност да се са радовима почне одмах – у циљу заштите поклоника,“ – каже се у чланку објављеном на званичном сајту Јерусалимске Патријаршије.

„Ово је највећа част и благослов што је Патријарх јерусалимски, у договору са хришћанским заједницама које су надлежне за пресветли гроб Господњи, нама поверио овај значајни свесветски споменик, који обједињује разне народе, разне религије и разне културе,“ казала је директорка Међународне групе атинског Националног политехничког универзитета гђа Антонија Моропулу.

Договор између Политехничког универзитета и Јерусалимске Патријаршије званично је потписан у октобру 2015, мада су разговори отпочели и раније 2011. године када је Патријарх Теофило замолио овај Универзитет да пружи стручну оцену стања Храма Господњег.

Марта 2015. године израелски стручњаци су се понудили да се умешају у радове на обнови кувуклије како би она била што безбеднија за вернике, каже се такође у истом саопштењу. „Тада ...  сам објаснила одговорним лицима да не постоји непосредна опасност и да се поклоничким потребама може и надаље удовољавати“, истакла је професорка Универзитета гђа Моропулу.

Радови на обнови и рестаурацији започели су 22. марта, само неколико дана пре празновања Васкрса по западној пасхалији.  Главни радови биће подузети после 1. маја и празновања Васкрсења Христовог. На овом подухвату радиће више од 25 професора са 5 факултета атинског Политехничког универзитета и седам лабораторија.

Јерусалимска Патријаршија саопштава да је увек могућ приступ Гробу Господњем.

Извор: Јерусалимска Патријаршија (превод: Информативна служба СПЦ)