Јерусалимска патријаршија: Тражимо од израелских власти да обезбеде интегритет хришћанских Светих места

У понедељак, 6. јула 2020, јерусалимске Цркве, под председавањем патријарха јерусалимског Теофила, дале су следећу изјаву поводом оправданости повратка хотела  Jaffa Gate Imperial и Petra њиховом законитом власнику, Ромејској православној патријаршији Јерусалимској:

Заједничка изјава јерусалимског Патријарха и предстојатеља Цркава у Јерусалиму

Ми, предстојатељи појединих Цркава и хришћанских заједница у Јерусалиму, заједнички чврсто заступамо статус кво који регулише статус Светих места и предвиђа заштиту Цркава. Ово признају све религијске и политичке власти у Светој земљи, и увек су га подржавале власти нашег блискоисточног региона.

Случај Jaffa Gate угрожава овај статус кво. Забринути смо недавном пресудом Окружног суда у Јерусалиму, који је одбацио ставове у корист Грчке Православне Цркве, а да их  уопште није ни испитао. Снажно подржавамо настојања Грчке Православне Цркве да обезбеди праведно решење по овом питању.

У овој ствари видимо покушаје радикалних група да приграбе себи имовину код Јафа капије, као систематски покушај да се поткопа интегритет Светог града Јерусалима и Свете земље, да се омету хришћанска поклоничка путовања и ослаби хришћанско присуство. Ови покушсји не тичу се само Грчке православне Цркве, чија се имовина налази у сржи. Овај случај је само део заједничког напора групе која се противи хришћанском присуству у Јерусалиму и стога повећа тензије међу заједницама и нанесе штету хармоничној различитости због које Јерусалим треба да буде препознат.

Ми тражимо од израелске Владе да делује како би обезбедила интегритет (целовитост) хришћанских Светих места, хришћанско наслеђе и права становника Хришћанске четврти Јерусалима.

То су места која дуже од две хиљаде година хришћанима широм света изгледају као земљописно срце њихове вере; то су места која сваке године посећују милиони хришћанских поклоника, а то су места у  којима хришћани ове подељене Свете земље исповедају своју веру. Овај случај не доживљавамо као пуки спор око власништва, већ као спор око улаза, срца и непрестане функције Хришћанске четврти као места живог богослужења и поклоништва.

Заједно са пророком Амосом вашијемо: „Нека  правда потече као вода, а праведност као непресушни поток“.

Извор: Јерусалимска Патријаршија (са енглеског Информативна служба СПЦ)