Јевреји, хришћани и муслимани заједно за очување планете

„Полазећи од енциклике папе Фрање Laudato si’ “, брига за све створено била је тема скупа који је одржан 13. марта 2018. године у центру Нотр Дам у Јерусалиму, а на којему су Јевреји, хришћани и муслимани заједно размишљали о тому како да се очува заједнички дом. Сврха скупа је била да се представи израелском и палестинском друштву Папина енциклика, као и да се разговара о очувању заједничког дома и о целовитој екологији, узимајући у обзир три монотеистичке религије које могу заједно сарађивати у остварењу општег добр. Одговарајући на позив папе Фрање који је у енциклици упутио свакој личности која живи на овој планети, предавачи су говорили пред разноликом публиком у којој је било хришћана, Јевреја и муслимана.

Заузимање за истинско „еколошко обраћење“

Конференцију је организовала Комисија за правду, мир и целовитост створеног Кустодије Свете земље, а на њој је, међу осталима, говорио и кардинал Петер Турксон, председник Дикастерија за неговање целовитог људског развоја. Кардинал је посебно истакао пет изазова с којима се имамо суочити како бисмо изградили целовиту екологију, а они су: искључивање, равнодушност, неправедност, недостатак солидарности, као и сукоби који погађају многе земље и народе.

По мишљењу кардинала Турксона, и на трагу енциклике Laudato si’, потребно је радити на стварном ‘еколошком обраћењу’, које не сме бити изоловано, него на нивоу заједнице. Не може се говорити о целовитој екологији ако се не призна чињеница да је средиште свега тога заједништво,напоменуо је кардинал и упозорио: Јер, када системи почну искључивати, односно стављати некога на страну, нису више добри.

Осим тога, владају такође неједнакост и недостатак праведности; како каже папа Фрања: то је још један данашњи непријатељ. Ту је потом и равнодушност, и с њим повезан недостатак солидарности. А ако нема солидарности, ако се људи не осећају уједињени, постаје врло тешко остварити те циљев,  приметио је кардинал те истакао да се на крају превише пажње посвећује ратовима и сукобима, а то штети свему, не само друштвеној екологији. Крајње је неопходно преокренути те схеме, рекао је кардинал Турксон.

Извор: Vatican News (са енглеског Инфо служба СПЦ)