Јеврејско село из доба Првог храма и византијски манастир откривен испод израелске војне базе

Израелски археолози су пре неколико недеља ископали скривено јеврејско насеље које потиче из периода Првог храма. Место које је откривено испод напуштене базе израелске војске близу града Беит Ел у Самарији, изгледа да је такође било манастирскам обитељ из византијског доба, извештава JewishPress.com.

Оно што је особље Археолошког одсека Грађанске администрације Израелских одрамбених снага (званични назив израелске армије – пр. ур.) открило, верује се да је насеље од неколико десетине људи, које потиче из периода Првог храма јеврејске историје. Први Храм је уништен у 6. веку пре Хр. Село је касније насељено током персијског периода, а развило се током јелинистичког и хасмонејског периода.

“Налази су фантастични,“ изјавиоје Јевгеније Ахаронович, археолог Грађанске администрације. „Пронашли смо кључеве врата које су намењене за куће, пронашли смо оруђе које су користили Јевреји, и врсте печата које припадају јеврејском периоду.“

Ово место је било годинама напуштено, након што је остало у јеврејским рукама до римског периода. Ископавања су такође открила цркву, трпезарију, као и добро очувано купатило, које је вероватно припадало манастиру из византијског доба. Хришћанско насеље је трајало све до 7. века, када су муслимани насилно освојили и истерали хришћане. Остаци из муслиманског периода обухватају магацине са више ћупова с маслиновим уљем који су коришћени за трговину.

Према Ахароновичу, ово место је уништено последњи пут у великом земљотресу 748. године.

Извор: Orthochristian.com (превод – Информативна служба СПЦ)