Јевсевије Памфил: Историја Цркве

У години обележавања јубилеја Миланског едикта, Епархија далматинска је обновила издање једног од свакако најважнијих дела када је реч о историји Цркве. Наиме, дело епископа Јевсевија Кесаријског под насловом "Историја Цркве" наравно да представља својеврсни фундамент на који се ослања истраживање историјске науке.

Ово издање надалеко чувеног дела Јевсевија Памфила, како се аутор овог списа неретко назива у патролошкој литератури, приметно је обогаћено бројним коментарима г. Слободана Продића, посведоченог преводиоца и аутора многобројних богословских наслова. И заиста, велики број дела која је он превео или написао као аутор, већ су пронашла пут до наших читалаца, а пре свега до ученика наших Богословија и студената Богословског факултета. Овај неуморни прегалац и човек који се већ годинама бави објављивањем пробраних наслова везаних за историју Цркве, литургичко богословље и црквено право, свакако да је учинио прави корак када се личним трудом прихватио подухвата да се на нашем језику поново појави дело епископа Јевсевија.

Оно што је свакако потребно напоменути не само када је у питању ово, него и друга дела која је приредио господин Слободан Продић, јесте чињеница да су она и својом ценом изузетно прихватљива нашим читаоцима. На тај начин, имајући разумевања према потребама научних делатника али имајући у виду и материјални положај већине студената, објављивање оваквих дела свакако треба поздравити и на сваки начин упознати читаоце о њима.