Јордански краљ Абдулах II финансира обнову Светог Гроба

Његово Краљевско Величанство краљ Абдулах II издао је краљевски декрет о доброчинству  (макрума) о финансирању обнове Христовог гроба (кувуклије) у цркви Светог Гроба у Јерусалиму. Јорданска новинска агенција „Петра“ објавила је ову вест  и истиче да је хашемитски двор послао званично писмо Патријарху јерусалимском Теофилу III.

Пројекат обнове је најављен пре две недеље – дан уочи Васкрса који се слави по западној пасхалији – од стране три хришћанске вероисповести које због историјских разлога држе заједничку јурисдикцију над јерусалимском најважнијом црквом: православни, римокатолици (представља их Фрањевачко старатељство Свете земље) и Јермени. Рад на обнови је неопходан због прогресивних промена на кувуклији као резултат кондензоване влаге од даха (дисања) хиљада поклоника и дима свећа. Рад се заснива на посебном пројекту који изводи Народни технички универзитет у Атини (НТУА) са којим се све три стране слажу: посао треба да траје осам месеци, са завршетком који се очекује почетком 2017. године.  До јуче се говорило да ће пројекат обнове финансирати све три вероисповести, као и јавним прилозима  грчке владе и привантих доброчинитеља.

Али вест из Амана сада мења ток ствари и одмах ју је топло дочекао и поздравио Патријарх Теофил III, који је на челу највеће хришћанске заједнице у Светој земљи. „Улога Јордана у заштити хришћанског опстанка у Светој земљи је јасна и неоспорна,“ рекао је Патријарх и наставио: „Краљ Абдуках предводи напоре свих Јорданаца у сејању клица љубави и братства између муслимана и хришћана. Ми убиремо плодове тих напора данас када секташки ратови уништавају читаве земље, како се јасно може видети.“

Извор: Православие.ру (превод – Информативна служба СПЦ)