Још једна православна црква оскврнављена у Албанији

Скврнављење православних цркава, манастира и светих места постало је уобичајено у Албанији. Последњи скандал се десио по извештају ТВ станице Топ ченел.

Позвавши публику на џез фестивал који је организовала певачица Еда Зари, снимак је показао музички видео снимљен унутар православне цркве. Снимак приказује џез групу како свира окренута леђима светом олтару.

Верује се да је снимање обављено у цркви Успења Пресвете Богородице у Берату у јужној Албанији. Цркву су конфисковале власти и сада се користи као музеј византијске уметности. Посетиоци цркве-музеја сведоче да водичи улазе у олтар и дирају и показују посетиоцима свете сасуде и часне мошти.

У великом броју случајева, конфискацију драгоцености и уништавање светих места вршила је раније сама држава. У августу 2013. унајмљене силеџије напали су православну цркву у јужном албанском граду Пермету, уништавајући иконе и крстове и пребијајући вернике. Почетком 2015. влада је једнострано одлучила да уклони ограду око Саборне цркве Васкрсења Христовог у Тирани.

У марту 2016. више од 300 свештеника и верника окупило се и тражило од власти да врате цркве, манастире и свете објекте и места која су конфискована и оскврнављена. Захтев је изазван посебно ранијим скврнављењем исте Успенске цркве у Берату, када су направљене фотографије на којима се виде девојке које рекламирају венчанице на архијерејском престолу, а испред царских двери и иконостаса. Сличне слике су снимљене и у православној цркви у Елбасану.

Извор: Orthochristian.com (превод – Информативна служба СПЦ)