Још једно реаговање поводом одлуке Европског суда за људска права

 Будући да заступник Црне Горе пред Европским судом за људска права у Стразбуру г. Зоран Пажин наново покушава да исконструише једно специфично виђење стварности и наметне га јавности, принуђени смо да реагујемо.

Иако тврди да „као правник воли да се држи чињеница“, тешко је одупријети се искушењу и не примијетити да уваженом заступнику није јасно ко му је била противничка страна у спору. Наиме, Република Србија није учествовала као тужилац у спору против Црне Горе већ је од самог Суда позвана да му помогне како би сагледао све релевантне моменте овог случаја, без стављања на неку од страна у спору. Поред тога, Епархија будимљанско-никшићка није организациона јединица Митрополије црногорско-приморске, како произилази из Пажинових навода, већ сусједна  епископија.

Европска комисија је претходне године, у свом извјештају о напретку Црне Горе, указала на апсолутну пасивност црногорских државних органа у погледу повраћаја неправедно одузете црквене имовине послије 1945. године. Тако овом одлуком Европског суда за људска права није, нити је могло бити, укинуто право Цркве на повраћај њезине имовине, неправедно одузете послије Другог свјетског рата. Стављајући ван снаге прописе о повраћају имовине Црквама и вјерским заједницама још прије више од седам година, Црна Гора није нашла за сходно да ово питање регулише и омогући дјелотворно остваривање овог права. Супротно досадашњој пракси, Европски суд је, проглашавајући тужбу Епархије будимљанско-никшићке недопуштеном, пропустио да примијети да је у том смислу одговорност на Црној Гори, а не на подносиоцу захтјева.

Из горенаведеног јасно је да у доживљају стварности г. Пажина ипак доминира политика над правом и да се, поред свих нестварних конструкција, можемо сложити у једном: ова одлука ће имати далекосежне посљедице за Црну Гору, али с напоменом да она остаје у обавези да регулише своје односе са Српском Православном Црквом, у истом обиму права како је то већ учинила са Римокатоличком Црквом и Исламском и Јеврејском заједницом, као и да неправедно одузету имовину у најскоријем року врати свим Црквама и вјерским заједницама, исправљајући тако прије више од пола вијека нанесену неправду.

Протосинђел Никифор Миловић,
секретар Епархијског управног одбора
Епархије будимљанско-никшићке

Извор: Епархија будимљанско-никшићка