Јосиф Панчић - наслеђе које не застарева

СРПСКА АКАДЕМИЈА НАУКА И УМЕТНОСТИ 

има част да Вас позове на отварање изложбе поводом 200 година од рођења великана српске науке 

„ЈОСИФ ПАНЧИЋ – НАСЛЕЂЕ КОЈЕ НЕ ЗАСТАРЕВА“

1. октобар 2014. године у 18 сати у Галерији науке и технике САНУ

Ђуре Јакшића 2

Изложбу су приредили: Галерија науке и технике САНУ, Биолошки факултет Универзитета у Београду и Институт за ботанику и Ботаничка башта „Јевремовац“. Аутор поставке je академик Владимир Стeвановић са сарадницима.

Мото изложбе је Панчићева научна заоставштина и њен значај за савремену природњачку биологију у Србији.

На поставци ће бити приказано научно дело Јосифа Панчића, пре свега његов рад на истраживањима флоре Србије, Црне Горе и Бугарске, кроз карте Панчићевих путовања, хербарски материјал и бројне фотографије флоре које је Панчић изучавао. Посетиоци ће моћи да се упознају са биљкама које је Панчић открио, сазнаће причу о Панчићевој оморици и балканској рамонди, а видеће и које све биљке носе име нашег великог научника. Поред тога, биће представљена и савремена Црвена књига флоре Србије, са причом о ишчезлим врстама које је Панчић открио. 

Осим флоре, Јосиф Панчић се бавио и изучавањем фауне Србије, открио је две врсте скакавца, проучавао је рибе и птице, био је претеча екологије у Србији, бавио се педагошким радом, писао уџбенике. На изложби ће бити приказан његов богат опус и кроз оригиналну преписку, књиге и радове. 

Изложбу је подржао Институт за проучавање лековитог биља „Др Јосиф Панчић“. 

Поставка ће бити отворена до 10. октобра 2014. године. 

На отварању изложбе ће говорити

  • Академик Зоран Петровић
  • Проф. др Дмитар  Лакушић, Институт за ботанику и Ботаничка башта "Јевремовац" Биолошки факултет, Универзитет у Београду
  • др Славољуб Тасић, Институт за проучавање лековитог биља „др Јосиф Панчић“
  • Академик Владимир Стевановић

Извор: Српска академија наука и уметности