Јосиф Панчић - наслеђе које не застарева

ЈОСИФ ПАНЧИЋ – НАСЛЕЂЕ КОЈЕ НЕ ЗАСТАРЕВА, аутор: академик Владимир Стевановић, 1-10. октобар 2014. године

Реализација изложбе:Галерија науке и технике САНУ, Биолошки факултет Универзитета у Београду

У среду, 1. октобра 2014. године у 18 сати у Галерији науке и технике САНУ, Ђуре Јакшића 2, биће отворена изложба поводом 200 година од рођења нашег великог научника и природњака и првог председника САНУ: ЈОСИФ ПАНЧИЋ – НАСЛЕЂЕ КОЈЕ НЕ ЗАСТАРЕВА.

Изложбу су приредили: Галерија науке и технике САНУ, Биолошки факултет Универзитета у Београду и Институт за ботанику и Ботаничка башта „Јевремовац“. Аутор поставке je академик Владимир Стeвановић са сарадницима.

Мото изложбе је Панчићева научна заоставштина и њен значај за савремену природњачку биологију у Србији.
На поставци ће бити приказано научно дело Јосифа Панчића, пре свега његов рад на истраживањима флоре Србије, Црне Горе и Бугарске, кроз карте Панчићевих путовања, хербарски материјал и бројне фотографије флоре које је Панчић изучавао. Посетиоци ће моћи да се упознају са биљкама које је Панчић открио, сазнаће причу о Панчићевој оморици и балканској рамонди, а видеће и које све биљке носе име нашег великог научника. Поред тога, биће представљена и савремена Црвена књига флоре Србије, са причом о ишчезлим врстама које је Панчић открио.

Осим флоре, Јосиф Панчић се бавио и изучавањем фауне Србије, открио је две врсте скакавца, проучавао је рибе и птице, био је претеча екологије у Србији, бавио се педагошким радом, писао уџбенике. На изложби ће бити приказан његов богат опус и кроз оригиналну преписку, књиге и радове.

Изложбу је подржао Институт за проучавање лековитог биља „Др Јосиф Панчић“.

Поставка ће бити отворена до 10. октобра 2014. године.

Изложбу прати каталог у издању Галерије науке и технике САНУ и Биолошког факултета Универзитета у Београду.

Извор: САНУ