Јовањдан прослављен у манастиру Ђурђеви Ступови

Јовањдан прослављен у манастиру Ђурђеви Ступови
Јовањдан прослављен у манастиру Ђурђеви Ступови
Јовањдан прослављен у манастиру Ђурђеви Ступови
Јовањдан прослављен у манастиру Ђурђеви Ступови

На празник Сабора Светог Јована Крститеља, 20. јануара 2016. године, Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије служио је, са свештенством, свету архијерејску Литургију у манастиру Ђурђеви Ступови.

Вјерном народу, који је на овај велики празник био сабран у богослужењу, бесједио је Његово Преосвештенство Епископ Јоаникије, говорећи о Светом Јовану Крститељу, највећем од жене рођеном, послије Исуса Христа, у чијој светој личности су сабране три велике службе.

"Светог Јована називамо Пророком и Претечом и Крститељем, све те три службе су сабране у једној светој личности, највећем рођеном од жене послије Господа Исуса Христа. Чудесни Претеча за кога се каже да није учинио ниједно чудо, ниједног мртваца није васкрсао, није давао исцјељења болеснима, није враћао вид слијепима, није хромима давао ход, али је учинио нешто много више. Чинио је непрестано она невидљива чудеса, она чудеса која су значајнија и од васкрсавања мртвих, од враћања вида слијепима и од исцјељења - препорађао је људске савјести, окорела срца људска је препорађао, у њих уливао покајање, припремао душе људске за долазак Господњи“.

"Чудесна служба Претече Христовог није била нимало лака и зато је била повјерена највећем и најсветијем од жене рођеног, Светом Јовану Крститељу“, казао је Преосвећени Владика, подсјетивши да је Свети Јован,на чудесан начин, зачет Божјим дејством од остарјелих родитеља Захарија и Јелисавете и даје, испуњен Духом Божјим, прославио свога Спаситеља још од утробе мајке своје.

"Тако је дошао на овај свијет, тако је и поживио, као анђео Господњи. Провео свој живот у посту, у молитви, у покајању, у сузама за овај грешни свијет и зато му је Господ дао толику благодат да може да препорађа људске савјести и повјерују му да врши крштење покајања. То је била Божја заповијест народу јеврејском да прима Јованово крштење, које је крштење покајања, да би се кроз то крштење припремили за оно што ће доћи. А сам Господ је Онај Који је дошао, Кога је очекивао народ јеврејски, али не само народ јеврејски“, бесједио је Преосвећени Владика Јоаникије.

Он је казао да је Господ устројавао спасење рода људског и најављивао долазак Господњи преко пророка, будећи наду код свих народа у Спаситеља Који ће доћи.

"И дошао је Спаситељ, и пришао је Светом Јовану Крститељу да прими крштење као и сви други који су прилазили, као и сви други грешници, Он Који гријеха није имао на себи.Не само да није имао гријеха на себи, него је Он тај Који очишћује гријехе људи и не само да очишћује гријехе људи, него препорађа, освећује, спашава људску природу, спашава цио род људски. Свети Јован Крститељ је извршио свету, велику, необјашњиву и неисказиву Тајну крштења Господа Исуса Христа,а крштавајући Господа Исуса Христа њега је Господ, заправо, освећивао својим крштењем, устројавајући тако крштење нама, бању новог рођења, новог живота, бању новог бића, бању препорода“.

"Ми се, драга браћо и сестре, сабирамо на овај свети празник, исто као и на Богојављење, продужавамо радост Богојављења, али величамо Светог Јована Крститеља и његову свету службу, службу Пророка и Претече Христовог, Онога који иде пред лицем Христовим, проповиједа покајање за опроштење грехова, проповиједа Сина Божјег Који ће доћи, Који долази, Који је дошао. Његова света служба врхуни у том светом чину крштења Христовог у ријеци Јордану. Њега називамо и кумом Христовим, али он је, на један чудесан начин, кум свима нама, свима који смо крштени у име Оца и Сина и Светог Духа, свима који смо повјеровали у Свету и Животворну и Нераздјељиву Тројицу Оца и Сина и Светог Духа“, поручио је Његово Преосвештенство Епископ Јоаникије.

Послије Литургије освештани су и преломљени славски колачи и благословљена жита бројних свечара.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка