Јубиларни број Светосавског огњишта

Милошћу Божијом, великим трудом, стрпљивошћу, упорношћу, заједничким и сложним радом и са чврстом вером да Господ помаже људима када се труде да чине добра, богоугодна и корисна дела, част нам је да представимо и препоручимо вашој пажњи јубиларно десето издање јединог српског часописа који се издаје на афричком континенту. Поносни смо на наше "Светосавско Огњиште" које, упркос многобројним потешкоћама и нимало лаким условима за рад, ево већ осму годину осветљава пут и греје срца и душе наших Срба у Африци, у отаџбини и расејању. "Светосавско Огњиште" радо читају и припадници осталих православних народа који живе у Африци, а такође и чланови локалних афричких православних заједница и сви они који су заинтересовани за Православље и који желе више да сазнају о Србији, српском народу и српској заједници у Африци.

"Светосавско Огњиште" се ових осам година највише бавило представљањем духовних активности, рада, информација и вести из једине Српске Православне Црквено-школске општине Свети Сава у Африци, пратећи све више корисних и лепих догађаја и дешавања у нашој парохији. Наш часопис је пратио напредак наше цркве светог апостола Томе у Јоханесбургу и као што су црква и парохија узрастали и напредовали у сваком погледу из године у годину, тако је и нас часопис из броја у број бивао све лепши, обимнији и садржајнији, тако да је ово јубиларно десето издање, на 64 стране, далеко најобимније до сада. Парохијски гласници у Јоханесбургу, који су штампани пре Светосавског Огњишта, су били више сажети билтени који су давали основне информације намењене нашој заједници на неколико црно-белих страница.

Ипак, осећали смо потребу да имамо репрезентативни часопис имајући у виду чињеницу да представљамо Српску Православну Цркву и српски народ у Африци. Најтеже је било припремити и одштампати нови први број Светосавског Огњишта, који је излазио са благословима Патријарха Српског Г. Павла, Патријарха Александријског Г. Петра Седмог и Митрополита Јоханесбурга и Преторије г. Серафима.

Из Уводника
Архимандрит Пантелејмон (Јовановић)