Jубиларни двоброј часописа „Соко“

У овом двоброју часопис Соко, годишња за духовност, културу и спорт, подсјећа читаоце да је покретач обнове Соколског покрета у Вишеграду,  Митрополит дабробосански Николај (Мрђа) сахрањен у порти манастира Успења Пресвете Богородице у Добруну код Вишеграда, 30. октобра 2015. године, уз највише црквене почасти. Један од највећих духовника Српске Православне Цркве, по сопственој жељи, за вјечну кућу одабрао је манастир у Добруну из више разлога, јер су га са овим манастирским здањем и општином Вишеград везивале бројне нераскидиве нити.

Соко објављује интервју са Хозе Мухиком, бившим предсједником Уругваја, који је на позив Емира Кустурице средином 2016. године боравио у Вишеграду, гдје је у Андрићграду отворио први сајам књига, а ту су и информације о активностима Сокола и његових секција, од којих издвајамо награђене кратке Васкршње приче у 2015. и 2016. години.

Већ другу годину заредом траје обнова и рестаурација спомен капеле у Вардишту, у којој су похрањене кости 440 српских војника који су погинули на просторима од Вишеграда до Кремана у Првом свестком рату, у борбама које су вођене 1915. године. Опширније пишемо о акцији, коју је покренуло Српско соколско друштво „Соко“, којој се на најбољи начин прикључила Влада Републике Србије која је преко свог ресорног министарства и Конзулата у Бања Луци већ реализовала прву фазу реконструкције овог будућег спомен комплекса, до кога су својим даровима асфалтирали пут радници „Романијапутева“ из Соколца, а „Електродистрибуције“ Вишеград прикључак струје.

Соко објављује и нова свједочења о усташким злочинима у кањону Дрине око Старог Брода с прољећа 1942. године, уз најаву да је Издавачка кућа „Дабар“ заједно са издавачком секцијом Сокола почела припреме за треће, знатно допуњено, издање књиге „Стари Брод - заборављени злочин“.

У културној и спортској рубрици објављен је велики број занимљивих и увијек актуелних текстова, а ту су и одабране репортаже и записи о занимљивим личностима, мјестима и догађајима. Издвајамо текствове са „Вишеградске стазе 2016“, промоцију нове књиге Александра Савића „Андрић поред нас“, те осврте на нови филм Емира Кустурице „На млијечном путу“ и почетак рада Високе школе драмских умјетности Вишеград, у комплексу Андрићграда.

Часопис Соко подсјећа да је носилац престижне титуле најплеменитијег за 2015. годину, у организацији Новости из Београда, Марко Јакшић, храбри младић из Вишеграда. Тек пука случајност због кашњења на аутобус довела га је судбоносног дана у близину дома за старе у београдском насељу Миријево. А када је видио пожар и схватио да су штићеници у опасности, ни тренутак се није двоумио и без размишљања је улетео у запаљену зграду и са медицинским сестрама спасао немоћне станаре дома.

Први број часописа за духовну и културну просвјету „Соко“ штампан је у сепрембру 2005. године. По правилу је излазио два пута годишње, али због рационалности у посљедње вријеме штампа се на повећаном броју страна као двоброј, тако да пред читаоце, практично, излази као годишњак који биљежи најважније догађаје из културног, духовног и спортског живота Вишеграда и других градова Митрополије дабробосанске, па и шире. Иначе све активности Сокола и његових седам секција финансирају се уз подршку Митрополије дабробосанске, општине Вишеград и Завинсног предузећа „Видроелектране на Дрини“ Вишеград.

Славко Хелета