Јубилеј Блажњејшег Архиепископа кипарског г. Хризостома

Јубилеј Блажњејшег Архиепископа кипарског г. Хризостома
Јубилеј Блажњејшег Архиепископа кипарског г. Хризостома
Јубилеј Блажњејшег Архиепископа кипарског г. Хризостома
Јубилеј Блажњејшег Архиепископа кипарског г. Хризостома

Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја и одлуком Светог Архијерејског Синода, Његово Високопреосвешетснтво Митрополит дабробосански г. Хризостом, у својству изасланика свете Српске Цркве, боравиo је од 24. до 26. фебруара 2018. године на Кипру, тачније у главном граду ове острвске државе - Никозији.

Наиме, поглавар Кипарске Православне Цркве Његово Блаженство г. Хризостом II  обележио је 40-годишњицу архијерејског служења. Тим поводом, у Недељу Православља организовао је саборно православно служење свете Литиргије у Никозији и свештено-народни сабор. У братску посету Његовом Блаженству Архиепископу г. Хризостому II стигли су Њихова Блаженства Патријарси александријски г. Теодор и антиохијски г. Јован. Митрополит вирулски г. Пантелејмон стигао је у име Патријарха константинопољског г. Вартоломеја, Митрополит  смоленски г. Исидор у име Патријарха московског и све Русије г. Кирила, док је Митрополит дабробосански Хризостом стигао у име Патријарха српског г. Иринеја.

Митрополит трговештански г. Нифон на сабрању је представљао Патријарха румунског г. Данила, Митрополит врацијски г. Григорије Патријарха бугарског г. Неофита, а Митрополит хонијски г. Сава Патријарха грузијског г. Илију II. У име Архиепископа атинског на прославу јубилеја дошао је Митрополит месинијски г. Хризостом, у име Митрополита варшавског и све Пољске Архиепископ врацлавски г. Георгије, у име Архиепископа тиранског и све Албаније Митрополит бератски г. Игњатије и у име Архиепископа чешког и словачких земаља Митрополит михаловски  Георгије.

40-годишњица архијерејског служења (као Митрополит пафски 30 година и 10 година као Архиепископ кипарски) обележена је свеправославним саборним служењем свете Литургије којој је начелствовао Патријарх александриски г. Теодор и свештено-народним сабором у попдневним часовима. И торжествењна Литургија и сабор одржани су у предивном храму Свете Софије у Никозији која преставља копију цркве Свете Софије у Цариграду, а коју је као ктитор подигла породица  Палаки К. Сари. Освећена је 4. маја 2012. године.

На свештено-народном сабору, поред домаћина Архиепископа кипарског г. Хризостома II, говорили су и домаћина поздравили Митрополит пафски г. Георгије,  патријарси г. Теодор и г. Јован X, као и председник Кипра г. Анастасијадис и изасланик Патријарха константинопољског Митрополит вирулски г. Пантелејмон.

У наставку свештено-народног сабора одржана су и тематска предавања. Митрополит Константије г. Василије одржао је предавање на тему Аутокефалност и саборност Кипарске Православне Цркве. Игуман манастира  Симонопетре архимандрит Јелисеј одражао је предавање на тему Монаштво и савремени свет. Игуманија манастира Светог Ираклидија поред Никозије оржала је предавање на тему Женско монаштво на Кипру, док је старац Атанасије, игуман манастира  Тродитисе, одржао упечатљиво превање О монашком идентитету.

У току свечане вечере, коју је за све госте и званице приредио архиепископ Хризостом II, домаћинa су поздравили изасланици поглавара помесних Православних Цркава. Поздрављајући Његово Блаженство, Митрополит дабробосански г. Хризостом је поручио:

-Ваше Блаженство г. Хризостоме, Архиепископе кипарски, у име Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја и Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве и у име наше смерности поздрављамо Вас и честитамо Вам 40-годишњицу архијерејског служења. Истовремено, Ваше Блаженство, преносимо Вам срдачне поздраве Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја и Његове топле молитве за Ваше добро здравље, дуг и плодоносан рад на њиви Господњој.

Ваше Блаженство, Српска Православна Црква и њен верни народ увек је имао, има и имаће велику љубав и велико поштовање према вашој Кипарској Православној Цркви и Вашој личности. Наша прва знања и прве спознаје о Кипру и Кипарској Цркви стекли смо преко средстава информисања слушајући и гледајући блажене успомене Аархиепископа и паредседника Кипра г. Макарија Трећег. Данас, када молитвено обележавамо 40 година Вашег архиејерејског служења и Вашег великог доприноса народу Кипра и Цркви Кипарској захваљујемо Вам што сте наставили борбе Ваших претходника Макарија Трећег и Хризостома Првог.

Посебну и велику захвалност изражавамо Вам, Ваше Блаженство, због Вашег великог доприноса  јединству наших Православних Цркава, али и због Ваше увек искрене и братске подршке коју имате и коју сте увек изказивали према српском народу који се бори за свој хришћански и православни идентитет. Ваше Блаженство, желимо Вам многа и блага љета!

Извор: Митрополија дабробосанска