Јубилеј Зајечарске гимназије

Јубилеј Зајечарске гимназије
Јубилеј Зајечарске гимназије
Јубилеј Зајечарске гимназије
Јубилеј Зајечарске гимназије

Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион присуствовао је научном симпосиону одржаном у Народном музеју Крајине у Зајечару 9. марта 2017. године поводом обележавања 180 година постојања и рада Зајечарске гимназије.

На симпозијуму су учествовали бројни предавачи који су у својим излагањима подсетили на професоре, научне раднике, директоре и многе знамените личности које су својим животом и радом трајно обележиле и ушле у историју Зајечарске гимназије и тако били ствараоци угледа и успеха ове установе која је изнедрила многе значајне и успешне људе.

О улози Српске Цркве у раду Гимназије од њеног оснивања 1836. године до данас говорио је протојереј мр Игор Ивковић на тему Веронаука у Зајечарској гимназији у протеклих 180 година. Он је изнео податке о значајном доприносу који су свештеници и вероучитељи Епархије тимочке имали у развоју школства и духовном и општем  образовању гимназијалаца од самог почетка рада ове установе, кроз многе тешке историјске периоде кроз који су Црква и народ пролазили у претходна готово два века. -Веронаука је до половине прошлог века била присутна у настави са два часа недељно, а у нашем времену смо се сусретали са бројним потешкоћама у њеном реализовању. И поред тога, веронаука је била и остала темељ, и неизоставни део у образовању и вапитању наших ученика, истакао је отац Игор Ивковић.

У монографији која ће бити ускоро штампана своје место заслужно ће имати свештеници и вероучитељи који су као професори радили и поучавали генерације ученика у Зајечарској гимназији.

Извор: Епархија тимочка