Јустинове Благовести

Јустинове Благовести
Јустинове Благовести
Јустинове Благовести
Јустинове Благовести

Матија Бећковић гост традиционалне врањске манифестације Јустинове Благовести

Поводом празника Благовести и дана рођења и упокојења преподобног оца Јустина Поповића, а у оквиру манифестације ''Јустинове Благовести'', у недељу, 6. априла 2014. годне, у Дому Војске у Врању одржана је Свечана академија. Гост ове традиционалне манифестације, чији је организатор Православна епархија врањска и Књижевна заједница "Борисав Станковић" из Врања, био је академик Матија Бећковић.

Своју беседу, овај угледни академик, обогатио је и детаљима из личног познанства оца Јустина. ''Његов живот је постао житије још за живота његових савременика. Био је понос монаха и дика православља и већу му је славу донело порицање него прослављање'' чуло се у беседи Бећковића. Овом приликом главни и одговорни уредник Књижевне заједнице, господин Мирослав Цера Михаиловић уручио је Матији Бећковићу ''Мајсторско писмо'', као специјално признање за књижевни рад.

Поред многобројних гостију из света науке, књижевности, просвете, ученика веронауке и грађана, академији су присуствовали и Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије, са свештенством Епархије врањске и градоначелник Врања господин Зоран Антић, са бројним градским званичницима.

У програму је учествовао и хор Учитељског факултета са неколико одабраних музичких нумера. Представници књижевне заједнице ''Борисав Станковић'' наредног дана положили су цвеће на споменик Ави Јустину у градском парку, где је одржан и кратак помен.

Извор: Епархија врањска