Качки стуб делимично рехабилитован

Национална агенција за заштиту културног наслеђа, у свом програму за 2015. годину, обновила је манастирске објекте Качког стуба.

Качки стуб је природни монолит од кречњака у Имерети, у Западној Грузији, и налази се на списку цркава које најбизарније изгледају на свету.

Стуб је висок отприлике 40 метара. Истраживачи се нису попели на литицу до 1944. године, али она је само систематично проучавана од 1999. до 2009. године. Истраживања су утврдила да рушевине потичу из 9. или 10. века.

„Током обнове саграђена је једна камена структура да би подигла нагиб крова, стара врата и прозори су замењени, а кров је покривен шиндром са имеретским плочицама,“ пише у агенцијској вести.

Пре хришћанства Качки стуб је био симбол бога плодности за локално становништво. Значење његовог култа није нестао доласком хришћанства, пошто народ и даље верује да су тамо ближи Богу. Ускоро потом једна црква је саграђена на врху планине.

Недавно је Грузијска Православна Црква саградила нову малу цркву на врху стуба. Може се доћи до ње помоћу гвоздених мердевина које изазивају вртоглавицу а које се налазе на горњој половини стуба. Остаци верника који је умро на стубу незнано кад чувају се у новој цркви.

Извор: Православие.ру (превод Информативне службе)