Кад би хљеба било више

Од 1. до 31.децембра у Републици Српској траје акција помоћи народним кухињама на Косову и Метохији “Кад би хљеба било више”. Носилац активности у Републици Српској је Епархија зворничко – тузланска, а сви који желе могу да се укључе позивом на кратки број 1411, и тако помогну корисницима Народних кухиња при Епархији рашко – призренској.

Епархија рашко - призренска већ четрнаест година успијева да одржи рад шест народних кухиња широм Косова и Метохије. Основни циљ ових кухиња јесте да помогне у прехрани социјално угроженог становништва које је остало у својим домовима и живи у тешким материјалним околностима.

Народне кухиње при Епархији рашко – призренској имају 2. 300 корисника који живе у изузетно тешким условима у српским енклавама. У Народној кухињи у општини Ново Брдо брашна у централном магацину има до прве половине децембра. Због опште економске кризе и недостатка донација Епархија рашко - призренска је у таквој ситуацији да без хитне помоћи неће моћи наставити са радом кухиња. Донација је све мање, а све више оних којима је помоћ потребна. Наше мало њима може бити довољно, не заборавимо страдалнике на Косову и Метохији!

Радио Телевизија Републике Српске медијски је покровитељ ове акције, а екипа наше Телевизије у другој половини новембра посјетила је народне кухиње на КиМ, разговарала с корисницима ових кухиња, с радницима који достављају храну до пунктова за преузимање, поклонила се светињама Грачаници, Високим Дечанима, Великој Хочи...

О свему више у петнаестак документарних записа на програму Телевизије Републике Српске.