Када се отвори Библија, отвара се читав космос

”73 Увертира. Почеци библијских прича и њихова порука” (73 Ouvertüren. Die Buchanfänge der Bibel und ihre Botschaft)

Оно што важи за савремену књижевност, важи и за библијске књиге: у њиховим почецима  лежи потенцијал који омогућује улаз у целину Светог Писма. Отуда су почеци библијских књига нешто посебно. Педесет реномираних библиста тумаче на примеру 73 библијских књига идеје водиље библијског канона.

Приређивачи су библисти из Оснабрика – професор Старог Завета на Техничком универзитету у Дортмунду др Егберт Балхорн, професор Старог Завета на универзитету у Оснабрику др Георг Штајнс, др Регина Вилдгрубер, библиста у бискупији Оснабрика, и др Ута Цвингенбергер, управница Библијског форума у бискупији Оснабрика.

Ова књига је у свом нуклеусу поклон о 50-годишњем рођендану Георгу Штајну, библисти из Оснабрика, и чини једну врсту Festschrift(а). Идеја је била да се без научне полемике и контраверзе понуде литерарни уводи у библијске књиге, вели један од приређивача, Регина Вилдгрубер. Она је сама толковала „Књигу пророка Данила”, настојећи да повуче паралелу са данашњим временом, узимајући перспективу миграната који су у бекству из својих отаџбина или су били жртве отмице. Књига приповеда „о стратегијама да се и у нужди остане Богу веран”.

Један од критеријума приређивача је требало да буде њихова пријемчивост просечном читаоцу. Отуда се, веле приређивачи, настојало на разумљивим формулацијама, без научног жаргона и критичког апарата, излагање јасним и једноставним језиком. Намењена је свима који желе да стекну основни увид у оно шта библијске књиге садрже. Али, ово је и књига за вероучитеље и омилитичаре. Ова књига отвара Библију не само као ризницу религиозног предања, већ као културно добро sui generis, камен темељац наше културе и саставни део светске књижевности. Када се отвори Библија, отвара се читав космос.

Протопрезвитер-ставрофор Зоран Андрић (Минхен - Рим)