Како до доступније хипотерапије

Како до доступније хипотерапије

Хипорехабилитација је употреба коња и активности орјентисаних према коњу у сврху постизања различитих терапијских циљева, а укључује хипотерапију, терапијско јахање и спортско – рекреативно јахање особа са инвалидитетом. Намењени су на првом месту особама са интелектуалним потешкоћама, аутизмом, менталном ретардацијом, особама са Дауновим синдромом, особама са говорно језичким поремећајима, телесним инвалидитетом, реуматским болестима, развојним поремећајима, психоемоционалним оштећењима.

Хипорехабилитација укључује и низ садржаја чији је циљ да детету са тешкоћама као и његовим родитељима или старатељима омогући измештање из оквира свакодневице, што подразумева континуирани рад са тимом стручњака (дефектолог, логопед, психолог, реедукатор психомоторике, лекар, физиотерапеут, радни терапеут, инструктори јахања).

У Требињу је прошле недеље основан први Регионални центар за хипорехабилитацију, чији су оснивачи Фонадација солидарности Србије из Београда, Београдски центар за хипорехабилитацију, Центар за социјални рад Требиње, Епархија захумско-херцеговачка и приморска на челу са владиком Григоријем, те више фондација и невладиних организација из Републике Српске и Црне Горе. Пројекат су подржале и бројне јавне личности из региона (Иван Тасовац, Дејан Бодирога, Емир Кустурица...)

Оснивачи су се определили за Требиње због саобраћајне повезаности и климатских услова. Овај град има годишње 250 сунчаних дана, што је од изузетне важности како би се овај у свету признати програм изводио на отвореном у природним условима већим делом године, где је снег веома редак а јесен топлија од пролећа. Мешање медитеранске климе са умерено континенталном на надморској висини од 274 метара погодно утиче на особе са инвалидитетом и особе са интелектуалним потешкоћама. Просечна температура ваздуха у Требињу која износи 14,5 Целизијусових омогућава извођење терапијског јахања, хипотерапије, корективних вежби, хортикултурне терапије, радне окупације на отвореном измештањем из оквира свакодневице – из учионица и затворених сала.

Оснивачи такође оцењују да би овакав центар за хипорехабилитацију би својим географским положајем (удаљеност од градова: Дубровник - 30км, Мостар - 35км, Никшић - 70км, Херцег Нови - 40км) обезбедио брз и сигуран долазак потенцијалних корисника и њихових родитеља - старатеља из Србије, Црне Горе, Хрватске, БиХ.

Ергела од 11 коња

Центар би требало да буде изграђен на Зубцима, петнаестак километара од Требиња, на месту бивше касарне Брвеник, где ће се постојећи објекти адаптирати, а биће изграђени и нови. Овај простор је Епархија захумско-херцеговачка добила од Владе РС на коришћење, али га уступа за овај пројекат. У власништву Епархије је и ергела од 11 коња, који ће бити уступљени будућем центру за хипорехабилитацију.

Извор: Данас