Како је лепо и красно кад браћа живе заједно!

Како је лепо и красно кад браћа живе заједно!
Како је лепо и красно кад браћа живе заједно!
Како је лепо и красно кад браћа живе заједно!
Како је лепо и красно кад браћа живе заједно!

У суботње поподне 16. септембра 2017. године парохијани цркве Светог краља Стефана Дечанског у Карум Даунсу окупили су се у црквеној порти да дочекају Његово Преосвештенство Епископа аустралијско-новозеландског г. Силуана.

Деца у народним ношњама, раздрагана и са осмехом на лицу дочекала су Владику са добро познатим и традиционалним српским симболима добродошлице, погачом и сољу. Звук звона објавио је долазак Преосвећеног Владике, ка њему је похрлило и старо и младо просећи архијерејски благослов. Искрена радост је била на лицу свих. У славу Божју и радост родоначелника нашег Светог Саве, Владика је уз саслужење протојереја ставрофора Милорада Лончара и протођакона Петра Мракића, одслужио Саборну вечерњу молитву - анафору, принос помирења и срдачног загрљаја у јединству свете нам Светосавске Цркве.

Певница је била под сигурним вођством протојереја-ставрофора Борислава Петровића и протођакона Миодрага Томића. Као гости били су присутни архијерејски заменик архимандрит Петар Радуловић и игуман манастира Светог Саве у Илејну архимандрит Теодор Бојовић. 

-Ово је благословено вече, вечерас се радује Небеска Србија са земаљским српским народом у јединству, да увек будемо једни у Христу, да будемо једно у Светом Сави, да радимо за будуће генерације. Физички смо удаљени од наших извора у матици, али никако духовно, имамо овде наше цркве, манастире, имамо једни друге, своју веру, праштање и слогу. Потребно је само мало труда за благослов, неке су од порука које верницима пренео епископ Силуан (поздравно слово епископа Силуана можете прочитати на интернет страници Митрополије аустралијско-новозеландске). 

За госте и вернике домаћини су припремили банкет у црквеној сали. Председник Управног одбора г. Ранко Булатовић видно потресен емоцијама поздравио је Владику и пожелео добродошлицу. Вечера је протекла у пријатној атмосфери. Преосвећеног Ввладику поздравио је и јереј Бојан Влајић цитирајући 133 псалам: Како је лепо и красно кад сва браћа живе заједно! Тако је било и вечерас на богослужењу, лепо је видети народ на молитви окупљен око свог Епископа.

Видно обрадован дочеком и свиме што су приредили, Преосвећени Владика се још једном обратио присутнима у сали: -Као ваш Архипастир благодарим вам од свег срца, оцу Бојану, брату Ранку, Управном одбору, сестрама из Кола и свима вама, једној породици у овој парохији, на предивном дочеку љубави.

Епископ је остао у дугом и срдачном разговору са децом која су се распитивала о светосавском дечијем кампу. 

У касним вечерњим сатима верници су испратили свога Владику изразивши жељу да их што пре поново посети.

текст: јереј Бојан Влајић, фото: Данило Булатовић

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска